Toppkuskarnas kritik mot TV4

Foto: Stefan Söderkvist och Ulf Ohlsson.
TRAV

Flera aktiva har reagerat på tv-intervjuer minuterna före start.

Nu får de medhåll av två toppkuskar.

– Det är ett störningsmoment, säger Ulf Ohlsson.

Diskussionen om intervjuer strax före start började då Erik Adielsson reagerade på tv-reportern Patric Skolglunds fråga om hästen Hoof Beats innan de skulle ut i loppet. Skoglund undrade varför hästen hade blivit så bra, men Adielsson tyckte att det var en dålig fråga att ställa innan starten.

Efter det har Roger Walmann och Åke Svanstedt har gått ut i media och kritiserat TV4:s intervjuer som görs några minuter före start.

De anser att kuskarna måste få ladda upp inför loppen och att bli intervjuad av en reporter stör.

Walmann har sagt att de kuskar som kör hans hästar inte kommer få ställa upp i intervjuer strax före loppen.

I onsdagens Sportbladet får de medhåll av Stig H Johanson.

”Att provocera, som det faktiskt varit tal om någon gång, eller störa möjligheter till provstart tycker jag inte är okej. Då ska man ha rätt att säga ifrån”.

Ulf Ohlsson håller med

Nu väljer även Bergsåkersproffset Ulf Ohlsson att säga ifrån.

– Framförallt tycker jag att sista minuten-intervjuerna är ett störningsmoment. Det har jag tänkt på i flera år, men man är ju inte den som direkt gapar och skriker. Jag håller dock med både Svanstedt och Walmann i frågan. Just intervjuerna i samband med provstarterna före loppet tycker jag inte ger så mycket. Det är stor press på oss kuskar som kör mycket, och vi måste fokusera. Det stör mig och jag har sagt nej flera gånger, säger Ulf Ohlsson.

Nästintill omöjligt

Även Stefan Söderkvist tycker att intervjuerna stör uppladdningen.

– Jag tycker att det är olyckligt. Tidsschemat är så uppstaplat och tight som det är. Ska man hinna göra två provstarter och dessutom bli intervjuad minuterna före loppet så stör det både mig och hästen. Är man dessutom lite sen till defileringen är det nästintill omöjligt. Jag förstår att media måste ha sitt men det borde gå att lösa på något annat sätt. Varje häst behöver sina rutiner och just nu finns inte tiden för sista minuten-intervjuer, säger Stefan Söderkvist.

Goop positiv

Björn Goop har för vana att alltid ställa upp på intervjuer vid start och tycker inte att det är något problem.

– Jag har inte upplevt det som något bekymmer. Men alla har ju sitt sätt att ladda inför lopp. Mellan loppen tycker jag att alla kan ställa upp på intervjuer, men efter defileringen är det individuellt om man känner att man klarar av det, säger han.

– Jag har ställt upp varje gång det har varit intervjuer. Jag tycker att det är bra att ställa upp för sporten, men media ska inte styra sporten. Sporten måste få styra sig själv.

Inga problem

Även Örjan Kihlström håller med Björn Goop.

– Det där är väldigt individuellt. Själv har jag inga problem med det, bara man har en häst som inte är stökig. TV-folket måste respektera att man säger nej och det tycker jag att de gör.

– Det har blivit klart mer intensivt med intervjuer de senaste åren. Speciellt på tävlingsdagarna och framförallt när det är direktsändningar på lördagarna. Men samtidigt är det positivt och kan göra flera intresserade av sporten. Jag tycker att vi bör ställa upp så mycket det går, men det är som sagt väldigt individuellt.

Michael Carlsson/Minimedia
Madeleine Brohlin/Minimedia