Brotten ska inte löna sig

TRAV

Regler ska vara tydliga.

Travets reglemente är luddigt.

Här lönar sig brott.

När det gäller grunder för diskvalifikation står det i travreglementet att om ”loppets resultat i avsevärd mån påverkats av under loppet gjord förseelse kan vållande ekipage diskvalificeras”

I V75-6 i lördags hamnade Carl-Erik Lindblom i tredjespår genom den första svängen bakom favoriten Carmel. Trots att det inte fanns plats i andraspår tryckte han sig ned i tredje utvändigt på bekostnad av en konkurrent. Jag tror inte att han hade vunnit loppet utan trängningen.

Resultatet påverkades. Borde han diskats?

Nej, enligt reglementet. I tillämpningsanvisningar står att ”diskvalifikation skall företrädelsevis ske för förseelse som inträffat på upploppet eller genom sista kurvan före mål”.

Carl-Erik Lindblom fick tre dagars avstängning och 3?000 kronor i böter.

Långt ifrån första gången

Det här är långt ifrån första gången som ett regelbrott begås tidigt i lopp som har påverkan på loppets resultat. För några år sen hade Järvsöfaks innerspår som storfavorit i V75. Han var chanslös att hålla spets och såg ut att bli instängd. Kusken Jan-Olov Persson tryckte sig ut och körde till ledningen och vann loppet. Återigen med bara böter och avstängning som åtgärd.

Tänk ett större lopp (200?000 kr i förstapris) där det bara är två hästar (A och B) som har chans att vinna. Kusken bakom häst A väljer att i första sväng att köra över häst B, som galopperar. Sen ligger vägen öppen till vinst för häst A.

Segrande kusk kommer förmodligen få ett par tusen kr i böter och tre-sex dagars avstängning. Provisionen för vinnande kusken uppgår till mellan 10? 000–20?000 kronor. Kusken går alltså plus på sin manöver.

I det här fallet är det givet att loppets resultat påverkades och att ekipage A vunnit egen fördel genom förseelsen. Ändå garanterar jag att landets samtliga domare låtit bli att diska.

Det måste svida att fuska

Om domarna nu inte vågar/kan/får diska för incidenter tidigt i lopp så tycker jag att det åtminstone ska svida ordentligt om man begår ett avgörande regelbrott för loppets utgång före sista sväng. Bötesbeloppet bör vara minst dubbelt så högt som praxis och även avstängningens längd bör fördubblas jämfört med det normala.

Brott ska inte löna sig. Oavsett när de begås.

Johan Edlund