”Han är ett nervvrak”

TRAV

Johan Edlund om stjärnan

261 000 kronor för sju rätt.

Trots tre favoritvinster.

På V75 kan allting hända.

Jorma Kontio hade bekymmer med Welat Boko (V75-4) när han skulle vända upp till spår sex. Hästen såg ut att vara väl ivrig och galoppen låg på lut. Kontio redde ut problemet och det var autobahn för Welat Boko till spets och sen var loppet över.

Welat Boko, som har vunnit sex av åtta starter, varav fem i rad, har en skön stil. Det ser inte ut att gå fort när hon springer men hon har ett väldigt effektivt trav.

Jorma Kontio pratade om att hon kan gå ända upp till stoeliten. Jag säger inte emot.

Skrattmatch för Arras

Det blev en skrattmatch för Arras

(V75-3) när värsta konkurrenten Lugdunum galopperade bort sig. Arras kan ibland stressa upp sig och lägga bort kraft i onödan.

Stefan Söderkvist löste det problemet med att låta Arras ladda upp de sista minuterna innan start på innerplan, långt från sina motståndare. Vilket är tillåtet. När starten gick valde Söderkvist att avvakta den första rusningen och sen glida till spets.

På så sätt undvek han att får en hetsig häst i loppet på en opassande lång distans. Det finns få, om ens någon, häst i Sverige som biter ifrån sig lika bra i ledningen som Arras.

De flesta trodde att Steen Juul skulle försöka få ledningen med Korvet Klintholm (V75-7). Dansken valde i stället att ta det lugnt i början och spara krafterna till sista 600 meterna som löptes i tredjespår.

Korvet Klintholm är ett nervvrak som har lätt att lägga sin energi innan start och för tidigt i loppen. Nu skötte han sig exemplariskt och då stod han i särklass. Om han fortsätter uppträda så här, så finns kunnande för en vinstgivande karriär.

Jättefavoriten svek

Jättefavoriten Nova Brodda (V75-2) svek rejält och slutade sexa. I den senaste starten gjorde hon enorm prestation och vann på en topptid(1.13.1/2140) från dödens. I går tog hon sig knappt fram i tredje spår och var tidigt slagen. Jag uppskattar det till att hon var 20 meter sämre i går. Tränaren Roger Walmann var nöjd med hästens insats och menade att hon inte kan mer.

Jag tror att förra loppets (14 dagar sen) tömning satt i benen. Det gjorde att Nova Brodda bara var en statist i går. Jag är säker på att hon är bättre än så.

Håkan ”Hockey” Eriksson är känd som en kusk som oftare kör för passivt än tvärtom. I går överraskade han i V75-1 genom att tidigt (1?300 meter kvar) ­avancera/forcera Carpaccio till spets. Väl där hade ekipaget uppvisning. År efter år plockar ”Hockey” fram segersugna hästar ur den egna uppfödning han bedriver med frun, Ulla. Både Device, som vann V75 förra helgen, och Carpaccio är produkter från familjen Eriksson.

Timo Nurmos utökade sin ledning i V75:s tränarliga(flesta antal segrar under 2008). Förutom Welat Boko är Nurmos mannen bakom Nolan Streamline (V75-5) som imponerade. Hästen tvingades till 1.09/500 meter för att få spets, ändå hade han kraft att kontra ut Västerbo Lescure som var förbi 50 meter före mål. Som Timo Nurmos hästar springer för tillfället får övriga svårt att hinna ikapp