”Livet förändrades på några minuter”

Publicerad:
Uppdaterad:
Vilar Ove A Lindqvist får stå vid sidan av banan när hans hästar startar på söndag.
Foto: Kanal75
Vilar Ove A Lindqvist får stå vid sidan av banan när hans hästar startar på söndag.

För en månad sedan kollapsade Ove A Lindqvist på sin träningsgård.

Några dagar sedan hjärtopererades han.

Nu väntar ett halvårs sjukskrivning.

– Hela livet förändrades på bara några minuter, berättar Umåkertränaren.

Det var den tredje januari som Ove A Lindqvists liv förändrades. Han var ute i skogen och eldade då han plötsligt svimmade. På hemvägen förlorade han medvetandet flera gånger till innan han lyckades nå bostaden och kunde larma ambulans.

Undersökningarna visade att Lindqvist led av arytmi, vilket betyder att hjärtrytmen kan rusa iväg och till slut stanna.

– Jag hade perfekta resultat på de första testerna, men till slut fann man att jag riskerade att drabbas av hjärtstillestånd. Därför fick jag en defibrillator inopererad i bröstet. Den ska känna av om hjärtat stannar och sätta igång det med elstötar. Eftersom jag aldrig haft några problem med hjärtat tidigare kom det som lite av en chock.

Långtråkigt

Operationen tog tre timmar och totalt fick Ove A Lindqvist ligga tio dagar på sjukhuset. Tillbaka på sin gård Camp Örsbäck utanför Umeå är han ordinerad total vila och får varken köra häst eller bil.

– Jag ska på återbesök 13 februari. Då ska man kontrollera att defibrillatorn fungerar, innan dess får jag inte göra någonting. Som tur är har jag hästarna här på gården så jag kan gå ner och domdera i stallet varje dag. Men visst blir det långtråkigt att inte kunna vara med själv, berättar Ove som efter operationen blev sjukskriven i ett halvår.

– Jag hoppas att jag kan vara tillbaka i sulkyn och åtminstone träna långt innan dess. Vi får se vad läkarna säger. Jag mår relativt bra för dagen, den stora skillnaden är att jag tvingats lägga om kosten helt. Ibland känner jag att det sitter något i bröstet och eftersom jag är så smal syns det också om man tittar noga.

Får lita till det egna stallet

För Ove A Lindqvist som vid sidan av sin träningsrörelse är en av norra Sveriges mest anlitade catchdrivers är hjärtproblemen inte bara ett personligt bakslag utan även tungt ekonomiskt.

Nu gäller det verkligen att stallets egna hästar gör rätt för sig.

Kanal75

Publicerad: