Stig H: ”Det var extra puls den här gången”

Mästertränaren lättad efter stjärnhästens seger i årsdebuten: ”Klart att det var stor press”

1 av 2 | Foto: Kanal75
Stig H Johansson och Diamanten.

avErik Pettersson

TRAV

Efter spektakulära flytten från Robert Bergh till Stig H Johansson.

I lördags gjorde topphästen Diamanten sin årsdebut – och vann.

– Det kan jag säga, att det var extra puls den här gången, säger mästertränaren med någon dags distans till segerloppet.

I höstas flyttades Diamanten, av ägargänget med Kent och Peter Forsberg i spetsen, under uppmärksammade former från Robert Bergh, som firat stora framgångar med honom, till Stig H Johansson.

I första starten hos Johansson blev det en tredjeplats, men då var hästen långt ifrån på topp efter ett regi- och foderbyte.

Därav var det extra spänt för mästertränaren inför lördagens årsdebut för den nu femårige stjärnan i Berth Johanssons Memorial.

”Kommer finnas ytterligare kräm i honom”

Vad som hände? Diamanten flög till ledningen - väl där blev det odramatiskt trots delvis högoktanigt motstånd.

– Han såg fantastiskt fin ut. Det har han visat tidigare och det var inte överraskande att han är bra, men han såg jättefin ut och gjorde det där loppet på et t bra sätt. 

Var insatsen förväntad?

– Jag hade stora förväntningar, trots att vintern varit halvdålig träningsmässigt, så har han hunnit få i sig väldigt mycket jobb och nu på sistone har vi haft banor så att vi kunnat vässa upp grundkonditionen på honom och det visade sig att det räckte. Det kommer finnas ytterligare kräm med det här, och något till lopp i kroppen.

Hur viktigt var det att han vann och var så fin i lördags?

– Det är klart att det var stor press, men det har man ju levt under, mer eller mindre, i hela sin karriär. Men det här är bland de högsta nivåerna man kan utsätta sig för, alla blickar var naturligtvis på honom och går det åt pipsvängen då, trots att man gjort allting rätt, då blir det ju så klart snack om att han gjorde det bättre hos förra tränaren och så vidare.

Hur var det att se på loppet?

– Det kan jag säga, att det var en extra puls den här gången. Jag ville ju att han skulle bevisa att han håller stilen även hos oss och att han tålt den relativt tuffa fyraåringssäsong som han ändå fick. Det var skönt!

Vad säger ägarna?

– De var på plats hela gänget som jag förstod det och det är Kent Forsberg som företräder och det är honom som jag har all kontakt med. Dom kan inte vara annat än nöjda, så klart.

”Sånt man aldrig får svar på innan...”

Nu är det många som vill se Diamanten i Elitloppet. En av de är sportchefen på Solvalla Anders Malmrot.

– Han står högt på min lista! säger han till Trav365.

Hur resonerar då Stig H?

– Jag är väl inte absolut tvärsäker på någonting i det här läget. Jag ska se hur han tog lördagens lopp och köra ett lugnt jobb i veckan så får man funderar man ska starta. Har man skarpa Elitloppsplaner då blir det ett upplägg och hoppar man över det så blir det ett lite annorlunda upplägg. Inget är som sagt bestämt och jag vill se lite mer på honom, för motståndet i ett eventuellt Elitlopp blir ju knivskarpt, det behöver man inte forska i för att veta. Och det ska det vara också med så stora pengar och att alla dras till det loppet, även prestigemässigt. Sen så är Diamanten en relativt ung häst, visserligen har jag vunnit Elitloppet ett par gånger med femåringar, men karriären kanske kan bli längre om man inte kör i Elitloppet, men det är ju sånt där man aldrig får svar på innan.

”Speciellt med sån guldklimp”

Man hör på Johansson att Diamanten har gett en energikick till hela verksamheten.

– Det är fantastiskt att köra såna här, man blir glad i hela kroppen när man bara har kört ett jobb. Det är en speciell känsla.

Är det så att du blir sugen att själv hoppa upp och köra lopp med honom?

– Nej, nej, nej! Absolut inte. Man kan inte vara borta så länge från löpkörningen som jag har varit och tro att man duger i de sammanhangen, det går inte. Men jag tycker ju fortfarande att det är jättekul att träna, speciellt när man har en sådan här guldklimp i stallet. 

ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Elitloppet

Solvalla