SUPERSKRÄLLEN

TRAV

Stall Stefan Melander och Catarina Lundström fortsätter dominansen i trav-Sverige.

I E3-finalen för ston sopade de hem 1,2 miljoner kronor när deras hästar var etta respektive tvåa.

Vann gjorde överraskningen Mousse före stallkamraten och favoriten System Performance. Segertiden 1.11,5 - nytt svenskt rekord.

– Det är galet stort. Helt fantastiskt, jublade Catarina Lundström.

Det var glest på publikplatserna när E3-finalen för ston kördes på Gävletravet under fredagskvällen. Men stall Stefan Melander och Catarina Lundström fortsätter att leverera storloppsvinnare. Sveriges hetaste tränarpar stod på nytt i centrum - denna gång inför en publik på 2127 personer. Favoriten System Performance gjorde ett topplopp utvändigt om ledaren och blev tvåa. Det var istället stallkamraten Mousse som klev förbi till slut väl understödd av Örjan Kihlström. Hon bidade sin tid i tredje par utvändigt samtidigt som tempot var högt uppskruvat. Hårt betrodda Metior Easy övertog ledningen efter femhundra meter och halvvarvet inleddes på 1.10. Hon fick direkt på utsidan System Performance och Stefan ”Tarzan” Melander lade ett stenhårt tryck på ledarinnan ut på sista varvet.

Vass avslutning

Dessa båda gick loss och öppnade första varvet på 1.11,5. Det såg ut att kunna bli en spännande duell men vid upploppets början hade System Performance knäckt Metior Easy som lämnade in helt. Istället tog System Performance över och höll strålande till andraplatsen. Den sista biten tog sig Mousse tämligen enkelt förbi i en vass avslutning. Hon raderade därmed ut Bobtails svenska rekord med en halv sekund. Det nya lyder på 1.11,5 över distansen 1640 meter med bilstart.

– Jag hade känsla från början att hon skulle göra ett riktigt bra lopp för hon kändes fin innan. Men därifrån till att vinna trodde jag inte så det var överraskande, sa Örjan Kihlström.

– Vi kom igenom och fick ett fint lopp hela vägen. Sedan fick vi gå ut lite tidigt och fick gå i tredjespår genom hela sista sväng. Men hon avgjorde på ett väldigt bra sätt och var fin på alla sätt och vis.

”Har utvecklats otroligt”

Att landets i särklass formstarkaste stall stavas Stefan Melander och Catarina Lundström är välkänt vid det här laget. I onsdags vann Friction Jubileumspokalen på Solvalla. Nu tog Mousse hem förstapriset på 800 000 kronor och System Performance fick 400 000 kronor för andraplatsen.

– Det är galet stort. Helt fantastiskt, sa en glad Catarina Lundström i vinnarcirkeln efteråt.

– Hästen har utvecklats otroligt senaste månaderna och hon kändes jättefin i värmningen. Men det kändes ändå som att det var långt ifrån att hon skulle vinna.

Michael Carlsson/Kanal75