Galoppregeln bör ifrågasättas

TRAV

Veckans stora debatt har handlat om upploppgaloppernas vara eller icke vara, detta efter att Min Narkissos snubblat bort en V75-seger helgen som gick. Väldigt snöpligt både för människorna runt hästen, men också spelarna som gjort fyraåringen till omgångens tredje största streckfavorit.

Jag har tagit upp ämnet i den här spalten tidigare och gör det igen: regeln om att man inte ens får ta ett galoppsteg över upploppet bör kraftigt ifrågasättas då det nu är helt och hållet upp till bandomarna att avgöra om ett ekipage ska diskas eller inte.

Personligen tycker jag att bandomarna ska slippa få skit för något som bestämts av högsta instans inom travet.

Den drabbade ägaren till Min Narkissos funderar på att stämma Solvalla men det vore ungefär som att stämma domaren när det är fel på lagstiftningen.

Det enda positiva i den här soppan är att det var just Kari Lähdekorpi som drabbades av skitregeln. Kari har nämligen varit väldigt positivt inställd till den samma tidigare? Sent ska syndaren vakna.

Jag har inga hästar till start i dag då V75-cirkusen drar vidare till Gävle, men det betyder inte att jag ligger på latsidan.

På söndag är det nämligen dags att svinga sig upp i sulkyn på den finaste av travbanor; Vincennes. Både Hövding Lavec och Olimede ska testa lyckan i varsitt lite större lopp med drygt 400.000 kronor till vinnaren.

Det är alltid inspirerande att åka till Paris och tävla på ”deras” villkor. Här körs det i alla spår och min normalt sett offensiva körstil är vardagsmat i Frankrike jämfört med på våra svenska ovaler.

Slutligen kan jag väl nämna några ord om Örjan Kihlström som bjöd på en riktigt kylig styrning bakom Arnie Somolli i V75-1 för en vecka sedan. Han körde inte en meter mot ledaren utan satt bara och bevakade Persos Yankee i rygg, för att släppa av Arnie i precis rätt tillfälle. En mycket snygg styrning av en mycket skicklig yrkesman.