”Jag skulle döpa om henne i ett års tid…”

Daniel Redén efter supersuccén i Oaks: ”Det kan inte bli en bra häst det här…”

avErik Pettersson

Foto: Maria Holmén, TR Bild
Conrads Rödluva och hela kretsen kring hästen. Tränaren Daniel Redén, ägaren Bengt Ågerup samt kusken Örjan Kihlström, skötaren, med flera.

I ett års tid ville Daniel Redén döpa om Conrads Rödluva - men hann inte få in pappren innan kvalloppet.

Efter succén i Oaks där det treåriga toppstoet sprang in 2,8 miljoner kronor har tränaren ändrat sig.

– Hon får göra namnet bra, hon kommer nog bli ganska känd för det, säger han.

Stall Zets ägare, miljardären Bengt Ågerup, hade scoutat fram henne i auktionskatalogen och gav vd:n, tillika travtränaren Daniel Redén, till uppgift att kolla på Conrads Rödluva.

– Han gör alltid det, scoutar och älskar att titta i auktionskataloger. Sen kommer han med inspel. Sen är det väl så att min röst fäller avgörande, men han är vass på att hitta videos och se saker i stamtavlor som jag bommat. Den här hade jag inte gått fram till som nummer ett, om han inte sagt åt mig. Det var tre hästar han tyckte att jag skulle kolla på, så det var bara att gå dit. Jag fastnade ganska direkt, hon hade de motorer som jag är ute efter. Jag tog henne helt och hållet på exteriör och betalade 275 000 kronor. Ett normalpris, skulle jag säga.

”Kanske sa det på skämt...”

Ett köp vare sig Redén eller Ågerup kan ångra i dag. Redan tidigt kände Redén att ”Rödluvan” var något extra.

– Hon har visat talang utöver det vanliga hela tiden. I kvalet fick jag känna det. Nu vann hon Oaks. Jag kanske sa det lite på skämt tidigt, men jag såg på Örjan efter debuten, han var nöjd…

I söndags startade det treåriga toppstoet som en av favoriterna i Oaks, det största treåringsloppet i Sverige för ston.

Örjan Kihlström fick ett fint lopp, men på sättet som Conrads Rödluva avgjorde. Hon fick gå själv i tredjespår sista 600 metrarna och fullständigt pulvriserade sina motståndare.

– Vilken häst det är! Det är lite speciellt. Jag har köpt henne på auktion, kört in här på gården, det blir lite konstigt. Visst har Propulsion och Delicious och de här startat i stora lopp, men så kommer en sån här ungdom och vinner det största treåringsloppet med så få starter i kroppen. Man har varit med och matchat fram, jag tar inte mina treåringar så hårt, men även med min lugna träning kunde det gå.

Hur var din känsla under loppet?

– Det blev ett väldigt lugn i sista sväng. Hon var lite rullig, men Örjan satt mest och visade henne körspöet så hon visste vad hon skulle göra, men tömmarna var ju helt sträckta. Samtidigt som de andra kuskarna körde på sina hästar runt om. Då fick jag upp en känsla; ”helvete, det kan gå”. 

– Hon var inte tom i mål, det fanns sparat. Men att springa 1.11,9 så här grön, när mina hästar blir vassare som fyra- och femåring…

”Skulle skicka in pappren”

Det var inte långt ifrån att Conrads Rödluva skulle heta något annat just nu.

– Jag skulle döpa om henne i ett års tid. Jag har ju känt att hon var fin, men det kan inte bra häst det här, som heter så. Jag skulle komma på ett nytt namn och skicka in pappren bara. Sen blev hon kvalklar och jag hade inga förslag, så då fick hon heta så.

Det blev ju inte så tokigt…

– Nu får hon göra namnet bra. Eller det har hon väl redan gjort. Hon kommer nog bli ganska känd för sitt namn.

Hoodies med röda luvor?

Daniel Redén och Stall Zet har tidigare tryckt upp tröjor och accessoarer kring stallets fixstjärnor Delicious och Propulsion. Nu har han nya idéer.

– Snart kommer hela stallet i hoodies med röda luvor, säger han med ett skratt. 

Treåriga Conrads Rödluva har gjort sju starter i sin karriär hittills, vunnit fyra lopp, däribland söndagens storlopp Oaks och sprungit in drygt 3,1 miljoner kronor.

Stall Zet äger, Daniel Redén tränar och Örjan Kihlström har kört hästen i varje start.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Solvalla

V75

Hästar