”Vet att han blir en elitsprinter”

Publicerad 2015-03-12

Quid Pro Quo.

Snart börjar allvaret. Våren närmar sig och travets storloppssäsong står för dörren. Men hur är statusen på landets elithästar?

I Stjärnkollen ger vi senaste nytt om profilerna som väntas dominera på travbanorna 2015.

Dagens stjärna: Quid Pro Quo.

Fakta:

Quid Pro Quo, hingst, 6 år

Starter: 39

Segrar: 13

Rekord: 1.10,2/1 640 meter auto

Intjänat: 6 347 760 kronor

Hemmabana: Bergsåker

Presentation: 2013 års sprintermästare skulle få en uppmjukande säsong i den äldre eliten under fjolåret. Det blev snabb leverans av hingsten som var tvåa i ett skiljeheat i Åby Stora Pris mot Commander Crowe och sedan segrade i hemmabanans största lopp Sundsvall Open Trot i starten efter. Svante Båth tror sig ha en världssprinter i sexåringen men ska ändå lägga tyngdpunkten på lopp över medeldistans under 2015.

Tränaren Svante Båth svarar:

Hur känns hästen för dagen?

– Han känns jättebra och det är inga bekymmer alls med honom. Nu på slutet har det handlat om mycket rakbana för honom i kombination med tung träning. Om ungefär 14 dagar ska han få gå rundbanejobb inne på Bergsåker.

När startar han nästa gång?

– Jag får se om jag hittar ett lopp åt honom i början av april, ingenting är bestämt. Om inte annat har jag redan stakat ut att han ska starta söndagen 19 april i ett snabblopp på Bergsåker. Skulle han vara bra i det loppet åker vi till Finland och Seinäjoki med honom 13 dagar senare för Prix Etain Royal, loppet han var tvåa i 2014.

Vilka förhoppningar och mål har du inför säsongen?

– Klart att förväntningarna är höga på den här hästen. Han har visat att han matchar många av de bästa. I år hoppas jag att han ska få vara med i lite fler storlopp. Fjolåret tog vi det lite vackert för att testa hästen och det gick ju bra. Jag vet att han kommer att bli en elitsprinter men jag tror nog att vi håller oss till medeldistanslopp i första hand i år.

Mikael Wikner, Kanal75