”Lyckligt tacksamma – föräldralivet är magiskt”

Isabella Bergh om livet som nybliven mamma • Stjärnan Rackham startar i V75-finalen: ”Vi saknade varandra”

24-åriga Isabella Bergh och proffstränaren Christoffer Eriksson, 33, blev för tre månader sedan föräldrar.

Nu berättar den nyblivna mamman om sin annorlunda vardag.

– Numera är det inte bara ens eget liv som är viktigt, säger hon till Trav365.

Den 26 juni klockan 20:13 föddes Cornelia Marita Bergh.

Stolta föräldrar till den lilla tjejen är travparet Isabella Bergh och Christoffer Eriksson.

Isabella, som under flera år arbetade som skötare i sin pappa Robert Berghs storstall, trivs ypperligt med tillvaron på gården Lottentorp strax utanför Sjöbo i Skåne tillsammans med sin sambo, Jägersro-proffset Christoffer Eriksson.

Livet som mamma: ”Utmanande”

Trots att omställningen efter förlossningen blev stor och att flera tidigare rutiner bröts kunde duon snabbt hitta en vardag som passar den lilla familjen – men det var inte helt problemfritt att kombinera träning, tävling och det nya familjelivet.

– Vi är så lyckligt tacksamma att Cornelia kom in i vårat liv, föräldralivet är magiskt men också väldigt utmanande. Man förstår nu inte riktigt vad man gjort innan, nu måste man planera bara för att åka och handla på ICA. Så fort jag sätter mig i bilen kör jag mycket mer försiktigt, kan ibland köra i 50 kilometer i timmen på en 80-väg. Numera är det inte bara ens eget liv som är viktigt, säger Isabella och fortsätter:

– Innan Cornelia föddes var jag fullt aktiv, men efteråt var jag inne mest hela tiden med henne. Men vi ändrade lite på det och numera är jag ute på förmiddagen och kör och Christoffer fixar banorna emellanåt. Sen går han ut och vi har ett bra upplägg. Jag är också väldigt tacksam att vi har stallet utanför dörren, annars tror jag inte att det skulle fungera.

”Saknade mig – dåligt samvete”

33-årige Christoffer Erikssons proffsstall ser ut att gå mot sitt bästa år någonsin.

En av de hästar som bidragit till årets fina statistik är den flerfaldige V75-vinnaren Rackham.

Stallstjärnan kommer med två raka segrar i bagaget inför den stundande starten i silverdivisionens final (V75–1) under Solvallas Kriteriehelg.

Rackhams betydelse för Isabella Bergh är svår att sätta ord på.

– Han har varit strålande på slutet och senast blev jag mållös, kommer med två raka och det är så känslosamt. Mycket beror på att jag har varit med honom från dag ett, jag som skött och tagit hand om stora delar av träningen och lagt upp planen för honom. När jag jobbade hos pappa (Robert Bergh) gjorde jag mycket som han sa. Nu med Rackham är det jag och Christoffer tillsammans som gjort allt jobb. Vi har lagt mycket tid på honom och han ger tillbaka hela tiden.

– Men efter förlossningen kändes hästen inte lika glad, han saknade mig och jag saknade honom. Då var vi tvungna att ställa allt till rätta så jag kunde vara med honom. Då hade jag dåligt samvete men det löste sig och han gick ut och vann direkt.

Hur är pappa Robert Bergh som morfar?

– Han gillar sin nya roll och ser alltid jätteglad ut när han får träffa sitt barnbarn. Det är lika roligt att åka upp till honom att hälsa på varje gång. Cornelia får mycket kärlek.

Isabellas pappa Robert Bergh ska köra Rackham för första gången på lördag.
Isabellas pappa Robert Bergh ska köra Rackham för första gången på lördag.

”Pappa var ledig – aldrig känts bättre”

Isabellas ögonsten Rackham startar från spår fem bakom bilen i silverdivisionens final (V75–1) på Solvalla under Kriterielördagen – distansen 2 140 meter.

I sulkyn för allra första gången, pappa och morfar Robert Bergh.

Men det blir ingen lätt uppgift då en av motståndarna heter Admiral As.

– Christoffer är avstängd så då blev det pappa när han var ledig. Han säger själv att han skulle vilja ha en häst som Rackham i sitt eget stall, han är jättesugen på att köra. Jag är ju inte jättenöjd över att Admiral As är med i loppet, har sett honom och har stor respekt, men jag tror inte Rackham är så mycket sämre. Vår häst har hög kapacitet och vi har ändrat träningen en aning för att verkligen maxa honom nu, säger Isabella och berättar vidare om stallets femårige hingst:

– Han har toppform och jag hoppas han ska leverera. En sak är säker, han har aldrig känts så fin som han gör nu hemma i träning. Samtidigt vet man inte hur det går på Solvalla då han fått lite tuffare träning, men jag har en bra känsla och vi kommer köra för seger. Vi har tankar om att han ska gå upp bland eliten och då är sådana här lopp bra för honom. Det är flera startsnabba, bland annat vår andra häst i loppet (Ingo), innanför men han går bra från alla positioner.

Rackham efter den senaste V75-segern på Jägersro.
Rackham efter den senaste V75-segern på Jägersro.

Ny seger på lördag: ”Tuppat av”

De tidigare segrarna har varit mycket känslosamma för din del. Vad händer på lördag om ni vinner?

– Då vet jag inte vad som sker. Vinner han V75-finalen, då får de väcka mig för då har jag tuppat av. Det vore så sjukt roligt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!