Trav

Efter Elitloppssegern – har fått startförbud

Propulsion får inte starta i väntan på utredning: ”Säkerställt att vi har alla resurser”

Av: 

Carl Wangle

Erik Pettersson

TRAV

Under onsdagskvällen presenterade facktidningen Sulkysport bevis för att Elitloppsvinnaren, Propulsion, har blivit nervsnittad i USA, vilket man inte får tävla med i Sverige.

Nu har superhästen belagts med startförbud av förbundet Svensk Travsport.

– I väntan på utredning, säger ST:s vd, Maria Croon.

I söndags vann nioårige superhästen Propulsion Elitloppet på sitt femte och sista försök.

På tisdagen briserade en bomb i travvärlden kring samme häst.

Norska facktidningen Trav-og Galopp-Nytt kom med uppgifter om att Propulsion, som sprungit in drygt 34 miljoner kronor under sin karriär, blivit nervsnittad i USA – innan han köptes av Stall Zet och togs hem till Daniel Redén.

Något som inte är tillåtet i Sverige.

Veterinärintyget: ”Kommer inte ha någon känsla längst ner...”

Under onsdagskvällen kom mer information i ärendet. Facktidningen Sulkysport kan presentera bevis för att superhästen har blivit nervsnittad i USA. I artikeln kan tidningen visa veterinärintyget från ingreppet som ska ha gjorts med hjälp av diod-laser på Propulsions båda framhovar, på Hogan Equine på Fair Winds Farms, den 27 april 2015.

Några grenar av nerver från varje sida har också tagit bort. Ingreppet ska inte innebära några besvär för hästen som kan vara tillbaka i full träning. Eftersom Propulsion inte längre kommer att ha någon känsla längst ner av hoven så är det mycket viktigt med noggrann och daglig hovvård för att hästen inte ska få någon skada” står bland annat i det veterinärintyg som Sulkysport kan visa upp.

Propulsion hade följande resultatrad före ingreppet: 8-6-3-6-4-3. Efter ingreppet löd resultatraden 1-1-7-1-1-1 (varav två lopp var kvallopp) innan hästen såldes på auktion i USA till Daniel Redén och Stall Zet.

Startförbud

ST:s vd Maria Croon var med i onsdagens V86-sändning i TV12 och berättade om deras arbete just nu. Och att söndagens Elitloppsvinnare Propulsion har fått startförbud på obegränsad tid.

– Det är många olika delar i det här, i dag har hästen fått startförbud i väntan på utredningen. I dag har vi även säkerhetsställt att vi har alla resurser och vi har även startat en intern utredning om vi har brustit i våra processer, säger Svensk Travsports vd i TV12:s direktsändning.

För Svensk Travsport och hela trav-Sverige har nyheterna kommit som en chock.

Maria Croon meddelar att utredningen pågår med största prioritet och att man nu jobbar intensivt för att ta reda på vad som har hänt och få svar på de uppgifter som kommit.

Superstjärnan Propulsion har tjänat över 34 miljoner kronor.

Redén: ”Kom som en chock”

Trav365 har upprepat sökt Daniel Redén för en kommentar. Så här har han kommenterat det som hänt till facktidnigen Travronden.

– Första gången jag ens fick höra om det här var förra året. Då kom Steen Morten Johansen (ansvarig för utredning och säkerhet på Svensk Travsport, reds.anm.) till mig och sa att det går rykten om att hästen ska ha blivit nervsnittad under sin tid i USA. Det kom som en chock. Jag sa till honom att det låter helt otroligt att jag som travtränare ska ha bommat det i så fall. Och att alla mina veterinärer ska ha missat det. De går alltid igenom mina hästar som kommer från USA, säger Daniel Redén till Travronden.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

/

Trav

LÄS VIDARE

Efter ST:s krismöte – utredning om Elitloppsvinnaren

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Elitloppet

Daniel Redén