Lugauer: Övertygad om att han lyckas

Förhandsfavoriten inför Svenskt Travderby

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Lars Jakobsson/TR Bild
Conrad Lugauer

Evig ära, berömmelse, en plats i historieböckerna och ett förstapris på fyra miljoner kronor.

Det är vad som väntar vinnaren av Svenskt Travderby på söndag.
Förhandsfavoriten Conrad Lugauer är självsäker med sin stjärnhäst Campo Bahia.

– Jag är övertygad om att han kommer att lyckas, säger Conrad Lugauer.

På söndag avgörs det klassiska storloppet Svenskt Travderby på Jägersro i Malmö. Loppet, som kördes första gången redan 1928, är det största loppet för de fyraåriga travhästarna i Sverige och förutom ett förstapris på två miljoner kronor, fyra miljoner kronor om man kvarstår i Premiechansen, väntar evig ära, berömmelse och en plats i historieböckerna för den som vinner det anrika loppet.

Förhandsfavorit till slutsegern är Muscle Hill-sonen Campo Bahia, som tränas av Jägersroproffset Conrad Lugauer och på hästgården i Blentarp pågår just nu minutiös planering. På söndag får ingenting gå fel.

”Det är ingen självklarhet”

Den här veckan, Derbyveckan, är det en annan känsla i luften hos Conrad Lugauer och hans team.

– Det är lite mer än vanligt, jag måste ta hand om många samtal då journalister ringer oavbrutet, säger Conrad Lugauer och fortsätter:
– Men det är ingenting som stör mig, det tillhör jobbet. Samtidigt blir det väl ungefär som att slå på en bandspelare, för jag säger mer eller mindre samma sak till alla.

Hur är känslan, så här fem dagar före Svenskt Travderby?

– Det är så klart att man tänker på söndagen och ser fram emot den dagen, det är oundvikligt. Allting verkar också som det ska och det är jag jätteglad över för det är ingen självklarhet.

”Jag kommer senare till banan”

Förutom att du tränar favoriten till slutsegern i Svenskt Travderby och att många journalister ringer, ser veckan annorlunda ut, eller är det som vilken vecka som helst?

– Vi kommer att ha lite bättre organisation kring vårt team, vi kommer få hit väldigt mycket gäster, mer än vanligt, och det finns mycket att organisera kring allt det där. Det kommer mycket folk hit, både folk som vill supporta oss men också viktiga kunder, och då ska allting vara organiserat från vår sida.

Ändrar du några rutiner en sådan här vecka?

– Ja, faktiskt. Det finns många människor som håller tummarna för oss och som är sympatiska och vi vill bara ge tillbaka till dom, men på söndagen så går man in i sitt tävlingsmode och då kommer jag gå in i mun bubbla och därför kommer söndagen se lite annorlunda ut för mig. På söndag kommer jag att komma senare till tävlingsbanan och börja direkt med mitt jobb, allt det andra kommer att vara välorganiserat från mitt team.

”Han är en vinnare”

Vad skulle en seger i Svenskt Travderby på söndag betyda för dig, och ditt team?

– Det är faktiskt den frågan jag inte kan svara på, jag vet faktiskt inte. En sak är i varje fall solklar, hur ska man beskriva det, men vi har äntligen fått en häst som har chans att vinna Svenskt Travderby och det är en fyra år lång väg till Svenskt Travderby med alla förberedelser och ansvar som hör till det och naturligtvis skulle det vara en oerhörd stor grej med seger, säger Conrad Lugauer och fortsätter:
– Men det är väl det jag kan säga, för hur mina känslor kommer vara, hur jag kommer reagera och hela den biten, det vet jag inte förrän vi eventuellt står där. Sedan är det ju alltid i sådana här större lopp en press och när man lyckas så släpps den pressen, men samtidigt får ett sådant moment inte spela någon roll nu för då underpresterar man. Det var lätt pressen som gjorde att man underpresterade som ung, man började ändra på saker och ting i förberedelserna och det är egentligen bara att följa känslan.

Och känslan är att allting känns som det ska?

– Tvärtom faktiskt, om jag får säga så. Vi är väldigt taggade och vi vill så klart ta hem det här och det tror jag också vi kan lyckas med. Det kommer inte bli någon lek så klart, men jag har oerhört stor tilltro till min häst. Jag har kört många fina hästar genom åren men det här är något alldeles extra, Campo Bahia är en vinnare av Svenskt Travderby och jag är övertygad om att han kommer lyckas, säger Conrad Lugauer.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN