Åker 126 mil för att starta ögonstenen

Rebecca Dahlén om stallets reklamhäst: ”Svårt att sätta ord på vad jag känner för honom”

avTrav365

Rebecca Dahlén åker 126 mil tur och retur – för att köra Minnestads el Paso på V75.

Och det går inte att ta miste på vad hästen betyder för den 29-åriga kusktalangen som tränar hästen tillsammans med sambon Dennis Palmqvist.

– Dennis kommer alltid på andraplats av mina män, säger hon skämtsamt.

1 av 2 | Foto: MARIA HOLMÉN/TR BILD
Minnestads el Paso och Rebecca Dahlén vid segern i årsdebuten den 20 mars.

ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladet-experternas V75- och V86-system. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


Minnestads el Paso och 29-åriga Rebecca Dahlén tog trav-Sverige med storm i fjol med bland annat två V75-segrar.

Vid årsdebuten på Solvalla den 20 mars imponerade hästen som vinnare i loppet.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är mållös. För mig är det samma häst som det alltid varit. Han var verkligen fin i debuten. Det är svårt att sätta ord på vad jag känner för honom, säger Rebecca Dahlén om ”Skalman” som han kallas hemma i stallet.

Hur har han tagit senaste loppet?

– Allting känns jättebra efteråt. Innan loppet var han lite hingstig och sugen på att betäcka allt och alla, men i loppet fungerade det perfekt. Vinterträningen har skötts väl och det fick vi ett kvitto på i loppet.

– Innan start visste vi inte riktigt vad vi hade att väntat oss då han tjänat mycket pengar förra året – men vi var glada efteråt. Det är verkligen häftigt att få köra en sån här häst.

”Betyder jättemycket”

Rebecca tränar hästen tillsammans med sambon Dennis Palmqvist i Fjärdhundra utanför Enköping. Och superlativen slutar aldrig när Dahlén ska beskriva sin ögonsten.

– Han betyder verkligen jättemycket för mig och oss i stallet. Dennis kommer alltid på andraplats av mina män, säger hon skämtsamt och fortsätter:

– Det är viktigt för mindre stall som oss att man har en reklamhäst. Det får folk att rikta blickarna mot vår verksamhet.

”Kan vara väldigt lat”

Även om Minnestads el Paso presterar i loppen så är han absolut ingen häst som utmärker sig i träning – men när det blir lopp då händer det saker.

– Hemma kan han vara väldigt lat och inte visa så mycket intresse av att träna. Vi är vana vid det och han får visa i loppen vad han kan. Det är en mycket säregen häst som har en ytterst speciell personlighet, säger Rebecca och passar på att hylla en annan nyckelperson bakom hästen, veterinären Sune Hansen.

– Han har en stor del i framgångarna, han betyder jättemycket och ställer upp i vått och torrt. Det är världens bästa veterinär och vi är så tacksamma över att ha honom hos oss.

Funderar på Frankrike

På lördag åker Rebecca Dahlén och Dennis Palmqvist den nätta resan på 126 mil tur och retur för att starta Minnestads el Paso i V75-6 på Jägersro.

Över distansen 2 140 meter volt startar ”Skalman” från bricka åtta i bronsdivisionen.

– Vi är lite utlämnade med tanke på det stängda läget men om det skulle lösa sig längs vägen så tror jag inte vi är chanslösa. Om han är lika bra som senast så ska han räknas även om jag har stor respekt för motståndet. Vi kör precis som senast.

Efter lördagens start finns det tankar på att testa Minnestads el Paso i Frankrike.

– Vi får se hur vi gör. Jag och Dennis har pratat om att kanske testa nere i Frankrike då vi tror upplägget skulle passa honom. Jag tror att han skulle hänga med på rulle i alla tempon och vi ska fundera vidare på saken. Innan dess får han starta på här hemma i några lopp, säger Rebecca Dahlén.

Sexårige Minnestads el Paso har vunnit 12 av karriärens 32 starter och sprungit in 856 000 kronor.


ANDREAS ÖRTENGREN


ANNONS: Nu kan du ta rygg på Sportbladet-experternas V75- och V86-system. Här går du med i andelslaget. [Extern länk]


ARTIKELN HANDLAR OM

V75

V86

Hästar

Jägersro

Trav