Trav

Goop: ”Får mig må fruktansvärt illa”

Av: 

Mattias Karlsson

TRAV

Det var Björn Goop som skulle köra Zarina Bi på V75.

Nu har han tagit över träningen av Elitloppshästen Vivid Wise As.

– Behandlingen av Zarina Bi får mig att må fruktansvärt illa, jag blev chockad, säger han.

Björn Goop befann sig mitt i stormen och befinner sig fortfarande i händelsernas centrum.

I värmningen inför V75 i Örebro piskades hästen Zarina Bi kraftfullt och ströks strax efteråt.

Det femåriga stoet tränas av italienaren Alessandro Gocciadoro och kördes i värmningen av en anställd i stallet.

I loppet skulle Zarina Bi köras av svenske kusken Björn Goop och han har kört många av stallets hästar genom åren.

– Jag känner precis som alla andra en kraftfull avsky över hur hästen har behandlats, jag blev fruktansvärt ledsen. Det hör inte hemma på våra travbanor, vi tolererar det inte – jag tar starkt avstånd, det finns ingen ursäkt, säger Björn Goop.

Björn Goop.

Gick rakt in i stallet

Själv såg inte Björn Goop värmningen på plats, men han såg tv-bilderna strax efteråt.

– Det första jag gjorde var att ta avstånd genom att gå raka vägen till stallet där hästen stod – enligt mig ska och fick inte hästen starta efter att ha utsatts för den behandlingen, hästen behövde vila och återhämta sig för att aldrig behöva uppleva något liknande igen. Banveterinären hade kommit precis innan mig – vi tog beslutet direkt gemensamt med måldomarnämnden utan argumentation att hästen inte skulle starta, det tog inte ens fem sekunder, säger Björn Goop.

Personen som delade ut piskrappen känner han inte sedan tidigare och han har inte haft kontakt med honom.

– Det var en nyanställd person i stallet som de säger hade bra renommé, men det verkar ha slagit slint rejält och uppenbarligen har han inte förstått bättre. Ändå är man som tränare alltid ytterst ansvarig, säger Björn Goop.

Grät och var knäckta

Har du pratat med tränaren Alessandro Gocciadoro?

– Jag har pratat med både honom och hans fru, båda grät och var helt knäckta. De säger att de har jobbat för att något sådant här inte ska hända.

Vad säger du om att köra hästar åt Alessandro Gocciadoro i fortsättningen?

– Det som händer nu är att förbundet ska reda ut vad vårt reglemente säger, vi har ett bra och strikt reglemente och det ska vi följa till punkt och pricka. Det är upp till förbundet nu vad som ska hända – i väntan på att de är klara med sin utredning så kör jag inte åt honom så klart, det är självklart.

Kan du tänka dig att köra åt Alessandro Gocciadoro efter att han har avtjänat sitt straff och får starta hästar igen?

– Det är för tidigt att säga något om, det behöver jag inte ta ställning till nu. Vi får se vad förbundet kommer fram till och hur situationen utvecklar sig.

”Förstör mycket för oss”

Har du upplevt något sådant här tidigare i stallet hos Alessandro Gocciadoro?

– Nej, ingenting. Det finns tyvärr en annan kultur kring djur i andra länder, men det är ingen ursäkt för de måste följa våra lagar och regler när de är i Sverige och vi måste jobba för att få ut vårt starka djurskydd i övriga världen.

Vad säger du om alla starka reaktioner som den här händelsen har skapat?

– Det tycker jag är bra och jag är som sagt minst lika bestört som alla andra, de starka känslorna och många åsikterna visar hur mycket vi bryr oss om hästarna och vilken inställning vi har i Sverige. Jag blir väldigt ledsen när vi har jobbat så hårt och bra för att slippa se sådant här på våra banor, det här förstör mycket för oss – vi älskar våra djur, hästskötarna lägger ner så otroligt mycket tid och är ömsinta för att hästarna ska må bra.

Elitloppshästen anländer

Vivid Wise As som tränas av Alessandro Gocciadoro var den första hästen att bjudas in till Elitloppet på Solvalla söndag den 31 maj.

Nu har ägaren Antonio Somma beslutat att flytta hästen från Alessandro Gocciadoro till Björn Goop.

Antonio Somma är också ägare till Face Time Bourbon som Björn Goop vann Prix d’Amerique på Vincennes i Paris i januari med.

– Jag har så klart pratat med honom också, de ville avbryta samarbetet direkt för de vill inte bli förknippade med Alessandro Gocciadoro efter det som har hänt. Det här blev bästa lösningen för alla, hästen kommer till stallet i början av veckan och jag kommer att köra honom i Elitloppet, säger Björn Goop.

Finländare kör på lördag

Sedan i april har Alessandro Gocciadoro åter startat upp sin svenska filial med runt 20 hästar i Norrtälje, men han var inte på plats i Sverige under lördagen.

När V75 körs på Åby på lördag är finländaren Hannu Torvinen uppsatt att köra två hästar som tränas av Alessandro Gocciadoro.

44-årige Björn Goop är både kusk och tränare, träningsverksamheten äger rum på Lökene gård i Kil.

Personen som delade ut piskrappen på Zarina Bi fick sparken av Alessandro Gocciadoro samma kväll.

Publisert:

LÄS VIDARE

Nybrink: Det vände sig i magen på mig

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Trav

Björn Goop

V75

Elitloppet

Hästar