Hoppa till innehållSportbladet

Dagens namn: Valfrid, Manfred

Vassa kritiken – efter stjärnflytten: ”Ledsna”

Untersteiners VM-deltagare Get a Wish stannade kvar i USA: ”Hade ingen aning” • Delägarens svar: ”Det var svårt”

Uppdaterad 2024-09-30 | Publicerad 2024-09-11

Stortränaren Johan Untersteiner reste till USA och deltog i VM-loppet med Get a Wish.

Men han fick åka hem utan sin stjärna.

Något han riktar kritik mot på Instagram.

Tänk om vi bara visste, när vi påbörjade resan, att din flygbiljett hem hade avbokats. Vi hade inte en aning”, skriver stallet på det sociala verktyget.

– Att de känner sig överkörda har jag förståelse för, svarar delägaren Espen Edvardsen.

För två år sedan vann den danske stjärnan Get a Wish det danska Derbyt för den numera avstängde tränaren Bo Westergaard.

I maj i år flyttades hästen till svenske stortränaren Johan Untersteiner, via en kort tid hos Flemming Jensen.

Hos Untersteiner har det blivit fyra starter på svensk mark vilka bland annat resulterat i seger i gulddivisionen, en andraplats i Hugo Åbergs Memorial och en femteplats i Åby World Grand Prix – och över 1,4 miljoner in på kontot.

”Tänk om vi bara visste”

Get a Wish blev inbjuden till superloppet International Trot (VM-loppet) på Yonkers Raceway i New York, men äventyret slutade med en snöplig galopp i starten.

Efteråt stod det klart att Get a Wish inte skulle följa med Johan hem till Sverige utan stanna kvar i USA för att tränas av Åke Svanstedt.

Under tisdagen skrev Team Untersteiner ett kritiskt inlägg på Instagram.

Vi är så ledsna över att vi inte fick med oss honom hem från USA. Vilken resa han gjorde på den korta tiden han var här hos oss, och framförallt tog han våra hjärtan. Den hästen han var när de reste för två veckor sedan, var långt ifrån samma häst som kom till oss den där dagen i början av Maj. Han var trygg. Tänk om vi bara visste, när vi påbörjade resan, att din flygbiljett hem hade avbokats. Vi hade inte en aning”, stod det bland annat att läsa på det sociala verktyget.

Untersteiner: ”Plötsligt utan häst”

För facktidningen Travronden berättar Johan Untersteiner om att han fick besked om att hästen skulle flyttas samma dag som VM-loppet skulle köras.

– Get A Wish kom till oss hastigt och försvann lika hastigt. Det är ägarnas val och vill de ha kvar hästen i USA är det helt okej för mig. Däremot hade jag önskat att det sköttes på ett mycket bättre sätt, säger Johan och fortsätter:

– Nu hamnade vi i en situation där skötaren efter värmningen fick reda på av veterinären att hästen inte hade någon biljett hem utan skulle bli kvar i USA. Kort efter det fick jag veta från en av delägarna att det hade diskuterats att ha kvar hästen i USA, men att de var oense inom ägargruppen. Det var det sista vi fick veta, sedan gick hästen vidare till karantänstallet efter loppet och där stod vi plötsligt utan häst.

Johan Untersteiner och Get a Wish.

Ägaren: ”Inte bestämt innan”

Norske travprofilen Espen Edvardsen är en av delägarna till Get a Wish.

För Trav365 berättar han om flytten, kommunikationen och valet att låta Åke Svanstedt ta över.

– Detta är ett andelslag med många ägare, jag har bara en liten del i hästen. Jag har sedan tidigare häst hos Johan och ett gott samarbete med Johan och Peter. Flera av andelsägarna drog ner till USA lite tidigare på en semester. Ingen hade tänkt att hästen skulle stanna kvar i USA. Det var inte bestämt innan, det vill jag ha sagt, förklarar Espen Edvardsen.

Kan du förklara hur beslutet växte fram?

– Efter fyraårssäsongen hade vi det på tal, efter det att han vann det danska Derbyt, i andelslaget att det vore spännande att pröva hästen i USA, men då kom vi fram till att det var lite för tidigt. Men nu när vi var där nere gjorde vi ett besök hos Åke Svanstedt, det är flera i gruppen som har ägarintresse hos honom. När vi kom till Åke fick vi information hur han drev sin verksamhet. Samtidigt har hästens ett sådant kunnande så det är ett avelsvärde i hästen om han gör det bra i USA.

– När vi kom tillbaka till hotellet började flera av ägarna prata om att det skulle vara spännande att låta Åke ta över, sen gick processen väldigt snabbt. Nu täckte Yonkers transportkostnaden för att få honom till USA, om han ska tillbaka senare måste vi stå för alla kostnader själva och det är också en lång resa för hästen.

”Varit lika frustrerad själv”

Edvardsen har dock stor förståelse för att Untersteiner upplever både besvikelse och frustration.

– Att de känner sig överkörda har jag förståelse för, men det var också svårt för mig att ge besked tidigare. Vi ville såklart att informationen skulle ha nått Johan mycket tidigare. Jag har förståelse för att de sett att processen skulle ha lösts på ett annat sätt. Jag hade säkert varit lika frustrerad själv om jag varit i hans skor, säger hästägaren och avslutar:

– Om hästen inte tar de steg i USA som vi hoppas är det ingen som säger att han inte kan komma tillbaka till Johan. De har gjort ett gott jobb med hästen, det har ingen sagt något annat om. Men nu fick vi en möjlighet när vi var i USA och då tog vi den.

Norske travprofilen Espen Edvardsen är en av delägarna till Get a Wish.