”Jag fick signaler från kroppen som sa i från”

Anders Malmrot i stor intervju om beslutet att lämna jobbet som sportchef på Solvalla: ”Man måste vara stresstålig”

Publicerad 2024-07-02

Sju år som sportchef på Solvalla.

Men vid årsskiftet lämnar Anders Malmrot sin tjänst.

– Tanken blev tom. Det är blandade känslor, säger 52-åringen till Trav365.

Hösten 2017 stod det klart att den tidigare TV4-profilen och tipsexperten Anders Malmrot skulle bli Solvallas nya sportchef.

Tjänsten tillträddes den 1 januari 2018.

– Det är nästan svårt att ta in, uttryckte han då i samband med drömjobbet.

I förra veckan avslöjade Solvalla, via ett pressmeddelande, att Anders Malmrot och storbanans vd, Jörgen Forsberg, lämnar sina tjänster.

Lämnar chefsjobbet: ”Överväldigande”

Ett besked som fått stor uppmärksamhet i trav-Sverige.

– Det är Solvalla och då blir det ofta mycket uppmärksammat, det förstod jag skulle ske när vi gick ut med det. Men den feedbacken och de känslor som många har gett mig efteråt, det är överväldigande. Det är så många som hört av sig. De tycker det är tråkigt men de har förståelse för beslutet vilket värmer i kroppen. Till exempel när en tränare ringer upp och säger att jag kommer bli saknad, man får känna det i ett beslut som inte var helt enkelt, berättar Anders Malmrot för Trav365.

Din och Jörgen Forsbergs uppsägningar blev offentliga samtidigt. Har det något samband?

– Nej, det är bara en tillfällighet. Jag slutar den sista december 2024 och Jörgen lämnar redan i oktober.

”Problem med ryggen”

Jobbet som sportchef på nationalbanan Solvalla har enligt Malmrot varit krävande men också fullt av utmaningar med en personlig utveckling som följd.

Men i maj i år, mitt under förberedelserna inför Elitloppet, hände något med Anders kropp. En signal och en tankeställare som senare skulle vara en delförklaring till beslutet att lämna uppdraget på ”Valla”.

– Det är alltid en stress, eller en press kan man säga inför elitloppshelgen. Varje år reagerar kroppen på ett visst sätt. När det är över är man rätt slut, mest mentalt. Varje år har jag sett fram emot nästa år men i år kom signalerna i maj. Jag fick öroninflammation och problem med ryggen, förklarar Malmrot.

Är det en direkt konsekvens av arbetet tror du?

– Man måste vara stresstålig i det här jobbet och jag har tyckt att jag klarat det bra. Men nu blev det mer påtagligt. Jag fick signaler från kroppen som jag inte brukar få och jag tyckte det var dumt att pressa ytterligare. Det blev tomt i tanken.

Anders Malmrot blickar ut över Solvalla, en arbetsplats som snart är ett minne blott.

”Kör ända in i kaklet”

Anders Malmrot har hyllats unisont för att ha lyckats få ihop ett av tidernas bästa fält till Elitloppet 2024.

Just årets elitloppshelg blev också den mest minnesvärda under den tid Malmrot ansvarat för superloppets inbjudningar.

– Det kändes verkligen fantastiskt att få vara en del i den helgen. De som var här har svårt att förstå vad de fick bevittna. Det går inte att toppa det Horsy Dream gjorde, det var helt otroligt. När kusken Eric Raffin kastade loss på bortre långsidan och suset bland publiken. Det var häftigt och mitt starkaste sportsliga minne från min tid på Solvalla och svårt att toppa, säger 52-åringen och fortsätter:

– Det var just efter Elitloppet när jag hade några dagars ledighet som jag fattade beslutet att lämna. Det är med blandade känslor när jag går till jobbet nu. Men jag kan släppa ner axlarna lite och göra det bästa av den här tiden, det är sex månader kvar och jag kör ända in i kaklet.

”Känner mig trygg”

Flera förändringar har drivits igenom under din tid. Hur har det varit?

– Vi har gått från 90 tävlingsdagar till 60 nu. Ändrade Kriteriet från söndag till lördag och införde en kuskregel till Elitloppet. Det är många saker vi har ändrat. Det har ofta blivit omdiskuterat, men känns ändå väldigt bra att vi försökt saker, att vi inte suttit still utan provat vad vi kunnat göra. Med det känner jag mig trygg med vad jag och Jörgen Forsberg gjort.

Hur ser sista tiden ut för dig?

– Efter tisdagens tävlingar blir det semester då det är uppehåll. Efter det ska det sättas en tävlingskalender för 2025 och göras budgetarbete. Sen kanske min efterträdare och jag kan gå tillsammans den sista tiden, kanske ta med denne på en travresa, men det är helt upp till hur denne önskar och vill.

Vilka känslor och tankar finns nu när slutet närmar sig?

– Det är så många delar i det här jobbet, ett utvecklande jobb som lärt mig så mycket om mig själv. Jag älskar kontakten med de aktiva, att vara på stallbacken och känna pulsen på människorna och på hästarna. Det kommer jag att sakna och har varit en bonus att få uppleva.

– Vi är ett fantastiskt team, kollegorna är helt underbara med en skön jargong. Alla driver mot samma mål. Jag kommer att sakna omgivningen med tränarna på Solvalla och kollegorna.

Anders Malmrot kommer att sakna kollegorna och tränarna på Solvalla.

Utesluter inte tv-jobb

Framtiden är oviss för Malmrot som inte utesluter något för tillfället.

Men när samtalet glider in på hans tidigare roll som expert i trav-tv är det tydligt att det är något han verkligen brinner för.

– Just nu finns inget konkret, vi får se vad som händer efter semestern och sommaren. Men jag kan säga att jag trivdes väldigt bra med media, det var väldigt roligt och en härlig miljö. Men det är inte upp till mig att bestämma. Jag har känt ett driv kring det här med storloppsjobbandet, kanske om det finns en möjlighet i den riktningen. Vi får se helt enkelt.

Svensk travsport är inne i en tuff tid med publikkris och ekonomiska utmaningar.

Men Malmrot har en god framtidstro trots det svåra läget.

– Visst är det så att travsporten befinner sig i en tuff tid. På Solvalla tog vi ett inriktningsbeslut när vi tog ner ett antal tävlingsdagar för att maximera hästar i varje lopp. Det är en svår tid men jag andas ändå optimism. Jag både tror och hoppas att Solvalla kommer att hålla flaggan i topp.

Anders Malmrot, till höger, tillsammans med tidigare kollegorna Per Skoglund och Jennifer Tillman. En återförening kan inte uteslutas.

Följ ämnen i artikeln