”Är jätteintressant – vi drog vinstlotten”

Tomas Brolin åker till Paris för världens största travlopp: ”Självklart att toppa travlivet med det”

1 av 2 | Foto: Kanal75
Tomas Brolin åker ner till Paris och Vincennes för att bevittna Prix d’Amérique.
TRAV

Världens största travarrangemang, Prix d’Amérique-helgen i Paris, stundar.

Fotbollslegendaren Tomas Brolin gör resan till sydligare breddgrader för tredje gången.

– Det ska bli jätteintressant att åka ner, vi drog verkligen vinstlotten, då det är så många svenskar med i segerdiskussionerna, säger han.

40 000 skrikande personer i publiken och världens bästa hästar. En bana med nedförsbacke och uppförsbacke och ett förstapris på runt 4,5 miljoner kronor.

Lägg därtill toppsport i dagarna två, lördag och söndag - i helgen avgörs Prix d’Amérique på Vincennes-banan i Paris.

Festen lockar folk från hela världen, och även flertalet celebriteter.

Förra året var svenske hockeyikonen Mats Sundin på plats och franske fotbollsstjärnan Antoine Griezmann tog en selfie med självaste Bold Eagle.

”Mäkltig att höra”

För tredje gången åker svenske fotbollslegendaren Tomas Brolin ner till Paris för att bevittna travsport i världsklass.

– Farsan har blivit 70 bast, så vi har samlat ihop till en resa till honom, det blir en rolig familjeresa, säger han.

Brolin är en frekvent besökare av Elitloppet varje år.

Nu börjar även Prix d’Amérique bli en tradition.

– Det är lite annorlunda än Elitloppet, det är inte samma kultur, men det är runt 40 000 personer där, det kommer vi inte upp till under Elitloppet, då kan det vara 35 000 personer där på söndagen. Marseljäsen är mäktig att få höra under invigningen där alla hästar ser ut som krigsmaskiner, det fjädrar och utstyrsel, det är väldigt mäktigt hela arrangemanget. 

– Sen är ju banan annorlunda, så är det bara. Vi sitter på restaurangen, som tur är. Där kan man se loppet på tv, för näst hästarna är på den bortre långsidan, i uppförsbacken, då syns dom knappt, då är det bra att ha en tv i närheten, ha ha. Men det är speciellt, och det är ju ett av de två största loppen i världen. Är man svensk så är kanske Elitloppet störst, men är man fransman så är ju Prix d’Amérique störst. Är man travintresserad, som jag är, så är det självklart att få toppa travlivet med Elitloppet och Prix d’Amérique. 

”Tar dom till slut”

Hur lägger du upp Paris-helgen?

– Jag åker inte ut till banan på lördag, även om det är kanonlopp, men jag vill ha travenergin kvar på söndag. Vi ska till Grosbois (jätteträningsanläggning för hästar) på fredagen där vi har lite kompisar sedan gammalt. Vi ska besöka Stig Engberg som kommer från samma ställe som oss i Sverige, han har suttit barnvakt åt min farsa, han bor alldeles vid Grosbois. Vi ska njuta av den miljön helt enkelt. Sen under lördagen får vi ta lite Paris-feeling, utforska staden liten och kanske följa V75 här hemma i Sverige via telefonen.

Vem vinner loppet på söndag?

– Det är jättesvårt, men jag säger Bold Eagle. Det blir han i slutändan, tror jag. Fransmännen är bra på att ställa i ordning. Han har ju inte varit dålig vid andraplatserna, men bara inte satt pricken över i:et någon gång. Andra får göra grovjobbet åt honom den här gången, så tar han dom till slut. Men jag hoppas naturligtvis på Readly Express och Propulsion som svensk, men det är Bold Eagle som ska slås. Men som sagt, tummarna hålls för Redén och Nurmos, vi får försöka fälla ”kingen” (Bold Eagle, som jagar tredje raka PdA-segern) därnere, säger Tomas Brolin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Paris

Elitloppet

V75