Pastore Bob klar för Finlandia Ajo

Ska förvara titeln från i fjol

avChristoffer Wickman

1 av 2 | Foto: TR Bild
Pastore Bob

Pastore Bob är hästen som gick från gärdsgårdsserien till VM-lopp – på ett år.

Nu ska han försvara sin titel i Finlandia Ajo.

– Visst är det roligt att man vet det redan nu, och inte får en inbjudan sista veckan, säger hästens ägare Kari Lähdekorpi.

För lite drygt ett år sedan köpte hästägaren och före detta stortränaren Kari Lähdekorpi travhästen Pastore Bob.

På mindre än ett år gick Pastore Bob från gärdsgårdsserien till VM-lopp.

Pastore Bob flyttades efter köpet av Lähdekorpi till Halmstads Johan Untersteiner och utvecklades där något enormt.

Pastore Bob vann i fjol fyra lopp på 17 starter och sprang in 2,6 miljoner kronor, han vann storloppet Finlandia Ajo och deltog i både Elitloppet på Solvalla och i VM-loppet i USA.

Lähdekorpi hade visat sin näsa för hästaffärer – igen.

”Lättare att bjuda in honom”

Efter en vinterträning så årsdebuterade den nu mera sexårige Pastore Bob på Jägersro i onsdags och det slutade med seger direkt. Nu står det också klart att han är inbjuden till det finska storloppet Finlandia Ajo för att försvara sin titel från i fjol. Finlandia Ajo körs på Vermo travbana lördagen den 4 maj och förutom ett förstapris på 110 000 euro så får vinnaren också en direktplats till Elitloppet.

– Visst är det roligt att man vet redan nu att han kommer vara med där, och att det inte kommer en inbjudan sista veckan. Men det är klart, han ska försvara sin titel från i fjol och det är lättare att bjuda in honom då, säger Kari Lähdekorpi.

Vad tyckte du om Pastore Bobs årsdebut i onsdags?

– Han var bra och såg fin ut, hela intrycket var bra från värmning till lopp och det fanns ingenting att klaga på.

”Bakom värstingarna”

Kan Pastore Bob ta ytterligare kliv i sin utveckling till i år, tror du?

– Vi har lite förhoppningar om det, att han kan vara lite bättre i år. Nu har han tränat några månader, det är inte säkert att de hjälper, men i fjol så blev det nästan tävling direkt och sedan tävlade han hela sommaren och därför ska det bli kul att se honom med en vinterträning i kroppen, säger Kari Lähdekorpi och fortsätter:
– Jag tror inte att Pastore Bob kommer gå ut och vinna lopp som Hugo Åbergs Memorial, det finns stjärnor som Readly Express och Propulsion som nog är för bra, men där bakom värstingarna så tror jag att han är en av dom.

Är planen att försöka vinna Finlandia Ajo och sedan vara med i Elitloppet i år igen?

– Vi ska försöka matcha rätt likt som i fjol. Visst är man nyfiken på vilka som kommer till Finlandia Ajo, men vi försöker att inte matcha mot de bästa utan vi försöker hitta lämpliga lopp. Han är tacksam hästen att han är så startsnabb så han får ofta bra lopp, det är därför man också kan tävla mot de bästa för han får ofta bra lopp, säger Kari Lähdekorpi.

ARTIKELN HANDLAR OM

Elitloppet

Trav

Solvalla