Medin: Jag har en julspik att bjuda på

TRAV

Sista chansen till julklappsmiljoner.

På torsdag är det uppesittarkväll med V75.

Och kanske en kvinnlig tomte.

– Jag hoppas att jag har en julspik att bjuda på, säger Christina Medin.

I fjol blev det ren spelhysteri under uppesittarkvällen med V75.

Den extra omgången omsatte över 164 miljoner kronor och resultatet blev att tio system med sju rätt belönades med drygt elva miljoner vardera.

I avsaknad av jackpott lär inte ATG ha fullt så stora klappar att dela ut i år, men möjligheten finns för den som vill vakna på julaftonsmorgon som nybliven miljonär.

För hemmatränaren Christina Medin är drömmen snarare att somna som nybliven V75-vinnare.

2007 röstades hon som fram till "Årets Komet" i trav-Sverige och bestämde sig under slutet av samma år att bli professionell tränare.

Men den stora satsningen börjar nu, eller närmare bestämt till årsskiftet.

– Nu är det bara travet som gäller, till 100 procent, säger Christina Medin som tillsammans med sin make Stefan under många år drivit ett framgångsrikt företag inom bowlingindustrin.

Ett företag som nu är sålt.

– Ja, vi har gjort oss av med rubbet från och med 1 januari. Hela företaget och båda våra bowlinghallar.

Nu eller aldrig

Ett bevis på att man menar allvar är att paret Medin var i USA tidigare i år och införskaffade ett antal välstammade unghästar. Hästar som ska ta över när dagens stjärnor gått i pension.

– Stefan är 50 år och jag 47. Vi kom fram till att om vi ska göra en seriös satsning så måste det ske nu, inte när vi är för gamla. Nu har vi tio blivande tvååringar och det är en bredd vi aldrig varit i närheten av förut, säger Christina entusiastiskt.

Entusiastisk blir hon också när hennes favorit träningsredskap kommer på tal, vattenmaskinen.

– Många tror att den bara kan användas till rehab-träning, på sköra hästar som går sönder när man kör snabbjobb eller i skogen. Men det går att anpassa och jag tror att alla hästar mår gott av det. Speciellt sådana som tappat gnistan och tycker det är roligare att träna utan sele och vagn.

Metoden går ut på att hästarna tränas i snabb skritt med vatten upp till knäna.

– Det är ett fantastiskt sätt att bygga upp muskler på rumpan, bogen och ryggen. Men man måste veta hur man tränar. Vi kör tufft, fem 45-minuterspass i veckan. Efter bara fyra veckor syns verkligen resultatet. Dessutom blir hästarna piggare i de vanliga jobben efteråt och tycker att det är roligare att dra en vagn igen. Jag kan inte begripa att inte fler travtränare skaffar en vattenmaskin.

Äntligen hemma

En häst som gått många pass i vattenmaskinen är Bowling Inferno. Medins mest framgångsrika egna uppfödning som tjänat 2,3 miljoner kronor och kommit igång starkt efter en misslyckad Frankrike-sejour i höstas.

– Det är konstigt, han trivs verkligen inte med att resa bort. Precis som förra gången vi var i Frankrike gick han bra i första starten när vi kom ner, men blev sedan deppig. Han stod och hängde i 17 timmar på transporten hem, men när vi svängde av på vår grusväg där det är en skarp sväng och körde över ett par gupp vi har så förändrades hästen direkt. Det låter nästan barnsligt, jag vet, men han måste ha känt att han var hemma för när han klev ur var han plötsligt lika pigg som vanligt .

Passande då att torsdagens omgång körs hemma på Åby där Bowling Inferno ståtar med sju segrar på 18 starter.

– Han har verkligen gått bra vid de båda segrarna sedan han kom hem och jag tycker inte att motståndet skrämmer den här gången heller, säger Christina Medin som körde ett finslipande jobb inne på Åby i fredags.

– Hästen var dunderfin. Hade det inte varit för underlaget så hade jag verkligen varit kaxig inför det här loppet.

Spikar sig själv

Under lördagens V75-tävlingar på Åby krävdes det brodd i skorna och vädret förväntas inte bli bättre fram till jul.

– Nej, det blir nog till att brodda rejält och det oroar en aning eftersom hästen blir lite mer stampig då och fungerar allra bäst då han får springa barfota fram. Men jag har ändå hopp om att det ska fungera, han har ju tränat på brodd halva vintern, säger Medin och är ändå kaxig nog att singelstrecka sin häst i "Fem tippar V75".

– Man måste ju tro på det man håller på med och det är klart att vi siktar på seger. Då blir det en riktigt god jul.

Robin Johansson/Kanal75