Gör film om Kolgjinis liv – visas i TV4

TRAV

Från fattig och rättslös flykting i Kosovo till chefspositionen för Sveriges största företag inom travsporten.

Travtränaren Lutfi Kolgjinis liv håller på att klippas ihop till ett tv-program som ska premiärvisas i TV4 i januari.

Foto: Kanal 75
Lutfi Kolgjini under filminspelningen.

Under fyra dagar i oktober reste tv-producenten Lissi Gustafsson och filmaren Thomas Blomqvist från Kanal 75 runt i Albanien och Kosovo.

Med på resan följde travtränaren Lutfi Kolgjini som kom till Sverige 1967 som åttaåring tillsammans med sin familj.

– Pappan och hans farbröder var antikommunister - och sådana arkebuserades eller fängslades i kommunistdiktaturens Albanien. De flydde för sina liv, säger producenten Lissi Gustafsson som även står bakom filmen om Järvsöfaks från 2009.

Programmet om Lutfi Kolgjini blir lika långt som det om Järvsöfaks, cirka en halvtimme. Ramberättelsen i programmet är Kolgjinis resa genom Albanien till hans barndomskvarter i nuvarande Kosovo.

Under vägen berättar han om de viktigaste händelserna från karriären som travtränare och uppfödare.

– Kolgjini blev utsedd till årets komet i travet i början av 1990-talet men sedan följde några svåra år. När det gick som tyngst skaffade han Viking Kronos och han säger själv att det är den hästens förtjänst att han står där han står i dag, säger Lissi Gustafsson.

Resa i Kolgjinis spår

Filmteamet reste i släkten Kolgjinis spår, från Tirana i Albanien, till Ferizaj i nuvarande Kosovo där Lutfi Kolgjini föddes 1959. Det blev en resa fylld med upplevelser och känslor. Huvudpersonen själv hade inte sett sina forna hemtrakter sedan den gången familjen flydde 1967.

Släkten Kolgjini härstammar från en otillgänglig by belägen på cirka 1500 meters höjd bland de albanska bergen vid gränsen mot Kosovo.

– Vägarna tog slut och sedan fick vi gå resten för att komma till byn där Lutfis pappa och farfar bodde. Det var fattigt. Samtidigt är det den vackraste plats jag sett, säger Lissi Gustafsson.

Filmen om Lutfi Kolgjini premiärvisas i TV4 söndagen 16 januari klockan 16.30.

Mikael Wikner/Kanal 75