Mejla

Daniel Söderbäck

”En gäspning – då ändrade han på allt”

Expertens plusbetyg efter V75 på Färjestad

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: MALIN ALBINSSON/TR MEDIA
Myhreng Jerker belönas med fem plus efter megaskrällen i Unionskampen.

Ursäkta mig Handsome Brad, Love Matters och Global Trust.

Men V75 var en gäspning.

Som tur var ändrade en skrällsugen sjuåring på det. Tack!

När fem V75-avdelningar var körda på Färjestad var det nästan oklart om det ens skulle bli någon utdelning på sju rätt.

Ja, ni fattar att jag skojar eftersom värdet låg 508 kronor. Men det var så det kändes.

Allt gick ju helt enligt planerna.

Handsome Brad köttade, Love Matters var överlägsen och Global Trust visade att träningen med Readly Express gjort honom gott och att comebacken på V86 för en och en halv vecka sida inte var någon bluff.

Så, plötsligt, tände allt till, på en och samma gång.

Unionskampen, där de bästa kallbloden skulle göra upp om 300 000 kronor. Sverige mot Norge. Tekno Odin mot Odd Herakles.

Det blev något helt annat.

Tog fram största förstoringsglaset

Superskrällen Myhrengs Jerker och Kleppe Slauren vägrade vara med de övriga. Innan sista kurvan stack de iväg, försökte mala ner varandra över upploppet, utan att någon till synes lyckades.

Domarna fick ta fram sitt allra största förstoringsglas för att kora Myhrengs Jerker till vinnare. Trav när det är som allra bäst helt enkelt (om man inte hade Kleppe Slauren på V75-kupongen förstås).

Allt slutade med en rörd Olav Mikkelborg som kort och gott sammanfattade spektaklet:

”Det här är det största kallblodslopp jag har vunnit”.

Fint så.

▪▪▪

Världsrekordhästen Tekno Odin bröt Unionskampen och strax efteråt meddelade ägaren Elfinn Edvartsen att den framgångsrika karriären är över för den tio-faldige miljonären.

Tack för allt på tävlingsbanan, Tekno Odin.

▪▪▪

Borta bra men hemma bäst gällde för hemmastjärnorna Carl Johan Jepson och Björn Goop (två segrar och tre andraplaster på fem starter). Fyra av V75-loppen vanns av Färjestads-profilerna. Snyggt!

De 5 bästa V75-prestationerna – och den sämsta:

Vem: 7 Myhreng Jerker (V75-6)

Kommentar: Han manglade ner Tekno Odin utvändigt, såg (väl) slagen ut på upploppet av Kleppe Slauren, som stod för en galen långsida. Ändå kunde Olav Mikkelborg och sjuåringen skratta hela vägen till vinnarcirkeln. En procent på vinnarspelen och totalt bortglömd. Med den styrkan lär han knappast vara det nästa gång.

Vem: 2 Global Trust (V75-5)

Kommentar: Onsdag den 12 september gjorde han comeback efter nio månaders frånvaro och vann plättlätt. Hur han hade tagit det loppet inför lördagens bronslopp? På allra bästa sätt. Det var spets och slut för hästen som tränar tillsammans med Readly Express. Skadefri så ser framtiden ljus ut, minst sagt.

Vem: 4 Love Matters (V75-3)

Kommentar: Skötaren Pär Pergenius tyckte inte att Love Matters hade fått den utdelningen i år som kapaciteten hade visat. Och den där kapaciteten visade han verkligen. Efter en hård öppning på 09 blankt första 500 metrarna kunde sedan Kihlström bara bestämma och gå undan enkelt till slut, och såg nästan helt okörd ut i mål.

Vem: 4 Handsome Brad (V75-1)

Kommentar: Aldrig ett enda dåligt lopp i livet enligt tränare Ulf Stenströmer. Och det är väl bara att hålla med. Värmningen inför loppet (jösses, alltså) gjorde honom till omgångens största favorit. Och allt var över kort efter start, då Carl Johan Jepson lotsade ”snyggingen” till ledningen. Nu väntar silverfinal på Solvalla.

Vem: 6 Racing Mange (V75-3)

Kommentar: Det går att önska sig en bättre start i sin debut i gulddivisionen och högsta klassen. Att få en spetssugen Örjan Kihlström och Love Matters att öppna de första 500 på 1.09,0, och dessutom bli hängandes i tunga tredjespåret. Tuffe Racing Mange klarade det och tog sig i mål på en hedrande tredjeplats. Vi kan väl enas om att han redan växt in i klassen?

Vem: 15 Othello Victory (V75-7)

Kommentar: Det var en tuff kväll för den österrikiske valacken. Vägrade voltstart och orsakade två omstarter och fick åka hem med svansen mellan benen. Tränare Peter Untersteiner sammanfattade det hela på bästa sätt: ”Aldrig mera volt för honom, nu ska jag bara leta autostarter”.

avDaniel Söderbäck

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

V75

Karlstad

Solvalla