Hasse Backe

Hasse Backe: ”Jag åker dit som pessimist”

På plats i USA för att följa dyrgripen i storloppet: ”Ingenting får gå fel”

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Mediaprofilerna Hasse Backe och Lasse Granqvist åker till USA för att följa sin dyrgrip Greenshoe.

På lördag är supertalangen favorit i penningstinna Peter Haughton Memorial under Hambletonian-dagen på Meadowlands.

– Jag åker dit som pessimist, det brukar vara det bästa, säger 66-årige Hasse Backe och skrattar.

I fjol ropade Unibet-grundaren Anders Ström in den då ettårige travhästen Rifleman på auktion i Lexington.

Hästen, efter den stekhete avelshingsten Father Patrick, kostade 330 000 dollar, motsvarande 2,9 miljoner.

Tillsammans med Ström slog Hasse Backe och Lasse Granqvist till som delägare.

– Anders kollar alltid om vi vill vara med. Han har ju jättekoll på vad han vill köpa. Jag och Lasse fick frågan och fick veta att det första avkomman efter Father Patrick, vi diskuterade och kom fram till att det inte blir billigt, det är en dyr sak, men det var bara att haka på. Anders är överlägsen och otroligt generös, att han låter oss vara med på det här, har Hasse Backe sagt till Trav365.

Slog världsårsbästa

Supertalangen, som senare fick namnet Greenshoe, har imponerat stort i sina två starter. Han är obesegrad och vann storloppet New Jersey Sire Stakes på topptiden 1.10,6 över 1 609 meter, nytt världsbästa av en tvååring. Han avslutade sista delen av loppet i 1.08-fart. Greenshoe tränas av svenske Marcus Melander.

Nu är Greenshoe oddsfavorit att vinna penningstinna Peter Haughton Memorial på Meadowlands i New Jersey på lördag. Storloppet avgörs klockan 13.00 lokal tid (19.00 svensk tid) och ägargänget Ström, Backe och Granqvist är på plats i USA för att följa sin dyrgrip.

Den totala prissumman i loppet ligger på 422 350 dollar, motsvarande 3,6 miljoner kronor.

”Det var jäkligt surt”

Innan avresan till USA hann Hasse Backe följa fjolårets Hambletonian-trea Enterprise på V75 i tisdags. Han var på väg mot en topplacering, men galopperade kort före mål i den tredje avdelningen med Björn Goop i sulkyn.

– Det var jäkligt surt, han hade absolut minst blivit tvåa. Det gick väldigt bra och han fick ordentlig fart när Björn fick vrida på. Tyvärr slog det ihop men det var ett klart fall framåt, säger Hasse Backe.

Det är tredje året i rad som Hasse Backe får besöka Meadowlands under Hambletonian-dagen. 2016 var det start för Dominion Beach och i fjol slutade Enterprise trea i storloppet Hambletonian Stakes.

– Det var helt fantastiskt. Enterprise vann sitt försök och såg hur bra ut som helst och fick ett jättebra spår i finalen och gjorde det väldigt bra. Så här i efterhand blev det kanske ett felval när Tim Tetrick valde att gå utvändigt, hade han gått invändigt hade det kunnat bli väldigt, väldigt bra. Men han blev ju ändå trea, minns han.

”Stökig bakom bilen”

Vad har du för förhoppningar på Greenshoe?

– Jag åker dit som pessimist, det brukar vara det bästa och är nöjd om hästen tar sig i mål, ha ha.

– Det är klart det finns potential i hästen, ingen tvekan. Det har han visat i loppen, men han är två år och tyvärr har man ingen aning om hur han kommer att utvecklas. Han är stökig bakom bilen, så ska vi ha en chans i en sådan här final måste han komma iväg från start. Det är en jättefin häst men ingenting får gå fel.

Vad säger du och Lasse till varandra?

– Det är framförallt att vi får vara med, för tredje året i rad. Först var det Dominion Beach, i fjol Enterprise och så nu Greenshoe. Att bara vara med och få uppleva de största loppen är häftigt.

Är det mer nervöst än inför en fotbollssändning för er?

– Ja, det tror jag. I tv har vi varit med så länge och börjar få rutin på hur man ska förbereda sig. I ett travlopp, när de börjar ansluta till bilen och man ser en hetsig häst, då är det jobbiga bitar, ha ha.

Går det som delägare att förbereda sig inför loppet, likt som en fotbollstränare?

– Man kan ju i alla fall försöka att skritta loppet på förhand. Nu vet vi att han fick bricka fem och man vet vilka som är in- och utvändigt. Man tar med alla scenarion, ungefär som i en fotbollsmatch, vad händer om man leder med 1–0 och får en man utvisad? Men jag tror man förbereder fler scenarion inför en fotbollsmatch än inför ett travlopp.

Om ni vinner på lördag, hur firar ni en seger?

– Det blir nog en tur in till New York, lite champagne och lite skaldjur skulle jag nog rekommendera, avslutar Backe och skrattar.

Greenshoe kommer att köras av kusken Brian Sears.

Publisert:

LÄS VIDARE

Svanstedt: ”Jag vill inte byta med någon”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hasse Backe

Lasse Granqvist

Lexington

USA

Trav