Banans dröm – fullsatt på V75

TRAV

V75 på Bergsåker med Sundsvall Open Trot – då kan det bli lapp på luckan

Foto: Bergsåker hoppas på upp mot 20 000 besökare när V75 gästar banan. I fjol vann Joke Face och Erik Adielsson Sundsvall Open Trot.

Bergsåkerstravet laddar för årets största travhelg i Sundsvall.

Upp till 20 000 travfans beräknas komma till helgens V75-fest på banan.

Men risken finns att man får sätta lapp på luckan – då Bergsåker har plats för max 20 000 personer.

– Det vore en dröm att sätta att det är fullsatt. Jag tror inte att någon bana har sagt att det är fullsatt tidigare, säger travbanechefen Peder Söderman.

På lördag är det dags för travfest i Norrland då V75 avgörs på Bergsåker med storloppet Sundvall Open Trot.

Festligheterna börjar redan på fredag då banan värmer upp med V65-tävlingar.

Väderprognoserna ser riktigt bra ut och allt talar för att det blir en folkfest.

– Arrangerar man ett utomhusevenemang är det viktigt med vädret. Det ska bli 16-17 grader varmt och uppehåll både fredag och lördag, säger Peder Söderman.

I fjol kom 17 677 personer till Bergsåker under lördagens V75-tävlingar. I år hoppas banan att man kan klå publikrekordet från 2009 och dessutom sätta lapp på luckan.

 – Det vore en dröm att sätta att det är fullsatt. Jag tror inte att någon bana har sagt att det är fullsatt. Vi gjorde en banomläggning som gjorde att publikområdet minskade och då sa vi att fler än 20 000 människor ska vi inte ta in. Då blir det inte trivsamt för besökarna.

– Det vore en dröm om vi fick 20 000 besökare. Vi hade 19 595 personer 2009. Men vi ska ha tur med vädret om vi ska komma upp i de siffrorna.

Tippar vinnaren

Helgens stora höjdpunkt är storloppet Sundsvall Open Trot med en miljon kronor till vinnaren. I fjol vann Joke Face och Erik Adielsson loppet.

I år tror Peder Söderman att segern kan gå till Åke Svanstedt.

– Jag tror att Sebastian K. vinner eftersom han fick spår ett. Jag tror att hästen håller ledningen och då blir han svårslagen.

– Det är toppklass på loppen både fredag och lördag. På fredag kör vi sex lopp med minst 100 0000 kronor i förstapris, det är svenska eliten som möts både fredag och lördag.

För första gången avgörs även Lasse Lindbergs Minne på Bergsåker under lördagen. Kusklegendaren som gick bort 2011 efter en tids sjukdom.

– Han avled i i samband med Open Trot helgen förra året. Väldigt tidigt visste vi att vi ville ha ett minneslopp eftersom han har varit läromästare får många av de aktiva här på Bergsåker. Många har jobbat som lärling hos Lasse.

”Fantastiskt kul”

15 hästar och lärlingar gör upp om segern i minnesloppet.

– Det är fantastiskt kul att vi kan ha 250 000 kronor i ett lärlingslopp. Det är det mest penningstinna lärlingsloppet som körs i Sverige. Lärlingarna är vår sports framtid så det känns bra att vi kan ha det här loppet. Här är det svårt att hitta en vinnare då det är oerhört hög klass på hästarna. Det är ett öppet lopp, säger han.