Stefan Melander är månadens hästägare

TRAV

För Stall T.Z., det vill säga Solvallas Stefan "Tarzan" Melander, har sommaren varit ett enda långt triumftåg.

Redan under försommaren radade hans hästar upp segrar och därför har han utsetts till Månadens hästägare i juni.

Stefan Melander är på väg mot ett av sina absolut bästa år någonsin som travtränare. Och som hästägare. Han äger nämligen mer eller mindre alla hästar på träningslistan själv. Och de pengar hästarna springer in, de återinvesteras i rörelsen.

– Ända från min första häst, som jag leasade, till alla hästar som jag har nu, har jag investerat pengarna. Så jag har inga pengar på banken men jag har en himla massa hästar, säger Melander och fyrar av ett leende.

– Att vara hästägare i Sverige är inte så tokigt ändå. Det går inte att jämföra med Frankrike men vi har bra pengar att köra om och det är billigt att starta hästarna här, särskilt om vi jämför med USA där det kostar stora insatser. Jag ska i alla fall inte gnälla för vi har haft ett otroligt bra år.

Leker sig till framgång

Så här långt i år visar stallets resultat nästan 16 miljoner kronor inkört. Det matchar till och med siffrorna från rekordåret 2001, då Melander var över till USA och vann Hambletonian med en viss Scarlet Knight. Om rekordnoteringen 24 miljoner kronor nås innan årsskiftet återstår att se, klart är i alla fall att hans hästar har tävlat storstilat i sommar och det är framför allt tack vare Oracles, Frictions och E3-vinnaren System Performances framfart på banorna som han får motta utmärkelsen Månadens hästägare i juni.

Varför går det då så bra? Frågan man Melander själv så beror mycket av framgångarna på att han "leker".

– Det är ju inte så att jag åker ut för att sitta och leka i loppen, men jag tror att det är viktigt att inte hetsa upp sig i den är branschen. Det klart att det måste vara lite nerver när man tävlar men jag tror att det är viktigt att atmosfären är att det är en lek. Början man bli "trampig" själv och ska ändra på saker och upplägg så känner hästarna det och då går de sämre.

Ola Johansson/Kanal 75