– Inte förvånad om båda vinner

TRAV

Hans-Gunnar Heed flyttade sina hästar till Åke Svanstedt.

Nu radar Mr Picolit och The Editor segrar – och på lördag kan de vinna på V75.

– Jag blir inte förvånad om båda vinner, för Picolit är det bara halsen emot, säger Hans-Gunnar Heed till Trav365.

Storhästägaren Hans-Gunnar Heed, 64 år, har genom åren ägt massor av topphästar. I slutet av 1980-talet gick Heed ihop med Rune Andersson och Christer Brandberg och köpte stoet Grades Singing för en miljon dollar, som på den tiden var sex och en halv miljon kronor.

Många trodde att det skulle bli en dålig affär. Men så blev det inte. Grades Singing sprang in tolv miljoner kronor till sina delägare och stoet var en av landets mest lysande stjärnor. Efter succén med toppstoet har Heed fortsatt satsa och har nu hästar hos bland annat Per Lennartsson, Roger Walmann och Åke Svanstedt.

Snackhästen opererad

Heed har under många år varit en trogen hästägare hos familjen Goop, men under 2011 avbröts samarbetet då Heed flyttade två av sina hästar, Mr Picolit och The Editor, till konkurrenten Åke Svanstedt. Hos Svanstedt har hästarna utvecklats till segermaskiner och Mr Picolit anses av många experter vara en av landets mest lovande hästar. Hos Axevallatränaren har Mr Picolit gjort nio starter och tagit sju segrar. I den senaste starten hade hästen problem med halsen – men kunde trots det vinna. Efter det har han opererats för problemen, och på lördag gör han comeback efter två och en halv månads vila. Trots vilan blir hästen jättefavorit i V75-1 – något ägaren tycker är korrekt.

– Operationen har gått bra och han tränar bra nu. Vad jag hört så ska det väsa lite mindre från hans hals nu och allt verkar väl. Han vinner om han fungerar i halsen, det är jag helt övertygad om. Åke har bara kört honom på hans sandbana men han klarar sex intervaller där nu och det brukar vara ett bevis på att de är i V75-klass. Det är en toppchans. Det enda som är spännande är att se om halsen fungerar som den ska, säger Hans-Gunnar Heed.

”Ett jäkla bra lopp”

The Editor har gjort två starter hos Åke Svanstedt, och varit överlägsen i båda starterna. Hästen startar i V75-5, Lasse Lindbergs Minne, där lärlingen Linus Svensson får chansen. Ägaren tror på spets – och eventuellt seger i loppet som lockar med 250 000 kronor till vinnaren.

– Hon har gjort det bra. Hon gick i ledningen senast och vann på ett bra sätt. Nu är det hårdare motstånd, men jag tror hon tar ledningen och jag hoppas att Anders Svanstedt sätter sig utvändigt med Braås Palema. Jag tror min häst är riktigt bra för dagen och att hon kan springa en låg 1-13-tid, det borde räcka en bit. Det är ett jäkla bra lopp och hästarna där bak är tuffa, men jag tror på vinstchans.

Hur kan det komma sig att dina hästar tänt till hos Åke Svanstedt?

– Han har inte samma träningsupplägg som Gooparna till exempel. Åkes koncept är alldeles utmärkt, hästarna blir starka utan att träna så fort och hårt. Han kör inte 1.13 i jobb, utan han tränar dem lugnt i sin sandbana. Sen har han en väldigt fin blick för det hela, han kan titta på hästarna och se hur många heat de behöver gå. Var och varannan häst som kommer till Åke gör fantastiska prestationer, och det måste bero på träningsupplägget. Det kan ju inte bero på att de får mer mat.

Är det realistiskt att tro att du tar en dubbel som hästägare på lördag?

– Jag är glad om jag vinner ett lopp, men jag blir inte förvånad om båda vinner. Jag åker till Sundsvall och det gör jag bara för att jag tror på båda hästarna, säger Hans-Gunnar Heed.