Nybrink: ”Han borde inte ha startat”

Publicerad:

Spets och slut. Ledaren speedar undan.

Så går det till i svenska travlopp.

Inte i de finska. Glöm det.

Vinner finska travlopp gör den som tål mjölksyra bäst.

Nej, det blev ingen lek för oss svenskar när det första svenska V75-loppet någonsin kördes på finska Vermo utanför Helsingfors.

Vårt hopp i V75-1, Celeber Sund, bemästrade inte underlaget. Han galopperade i provstarten och kusken Ulf Ohlsson ruskade uppgivet på huvudet. ”Det här går aldrig”, tänkte nog de flesta. ”Kör av banan, ge upp.”

När det blev allvar gick det faktiskt helt okej för Celeber Sund – i 250 meter. Han öppnade snabbt men galoppen kom utanpå ledaren och ingen var förvånad. Med facit i hand, eller kanske utan, borde han inte ha startat. Vi som hade spikat tyckte i alla fall det.

Men spelarna är lägst i näringskedjan.

Från sistaplatsen blåste finske Jetstream förbi allt som enprocentare och 48-oddsare.

Hästen kom från två raka segrar på finska V75 men det sket de svenska V75-spelarna i. Japp, jag med, dumstrut på.

Favoriten ville inte dansa

Dagens största favorit, I Won’t Dance, fick stryk i V75-3. Örjan Kihlström bjöd hästen på allt han kunde önska sig, ryggar till upploppet, men spurten dög inte. Spelarna hade övervärderat Stig H-hästen, det var

alldeles uppenbart. Vann gjorde i stället finska stoet toppstoet Rydens Cindy som drog fram vinnaren sista 700 och höll undan.

Finska kallblod har vi svenska spelare hemskt dålig koll på. I V75-4 vann en häst som hette Boker. Han drog fram konkurrenterna men höll undan knappt som elvaprocentare.

Jag vet fortfarande inte om loppet var bra eller dåligt.

För att vi ska lära oss den här rasen, för att få lite känsla, krävs det nog att de får vara med i våra kallblodslopp oftare.

Just nu är bara ett lopp av 100 öppna för finnarna.

Veijo var stenklar

Det är full gas hela vägen i finska travlopp, sista 500 badar hästarna i mjölksyra.

Det taktiska tänkandet kommer liksom lite i skymundan. I V75-5 satt Veijo Heiskanen långt bak utvändigt med svenske Cloria

Victis men valde att chansa invändigt 1 400 kvar. Veijo hittade ut igen 800 kvar och sen small det. På en långsida svepte hästen

allt och vann med halva upploppet.

Om det hade gått att räkna ut? Hästen kom från ett hårt svenskt V75-lopp där han satt fast för länge och avslutade rappt. Nu gick han ner i klass. Han var alltså i stort sett stenklar.

Om jag är efterklok? Ja, tyvärr.

Naimi (V75-6) ska smygas. Eller hur? Det brukar Claes Svensson säga. I går provade han en våldsam attack 700 kvar. Det gick hur bra som helst. Hon blåste till och vann säkert som fyraprocentare.

Och där sa de sista kupongerna hej då till chansen att få sju rätt. Det blir jackpott på Åby på lördag. Såja. V75 i Finland är ju hur kul som helst.

Micke Nybrink

Publicerad: