Trav

– Det är bästa hästen i världen

TRAV

Lika oslagbar som vanligt.

Commander Crowe fortsatte sin dammsugning av de nordiska storloppen i Forus Open.

– Det är den bästa hästen i världen och det här var ett av de enklaste lopp han vunnit, sade körande Christophe Martens.

Sällan har ett miljonlopp vunnits så problemlöst.

Commander Crowes femte raka storloppsseger på nordisk mark blev den minst dramatiska.

Efter att ha parkerat i tredjespår runt första sväng satte körande Christophe Martens fart framåt. En väntad manöver och inget som någon av konkurrenterna verkade ha något emot. Knappa varvet från mål var megafavoriten i ledningen och när den enda av de seriösa motståndarna som inte kommit bort i positionskriget från början, Rodrigo Jet, galopperade omotiverat i samma veva så väntade 800 meters transportsträcka till mål.

Martens valde att hålla in sin häst runt slutvängen och körde inte undan förrän knappt 200 meter från mål, vilket var precis tillräckligt för att Neo Holmsminde och Björn Goop skulle hinna spurta förbi tidigt ledande hemmahoppet Winmecredit i kampen om andrapriset.

– Det är den bästa hästen i världen och det här var ett av de enklaste lopp han vunnit, sade Martens efter loppet medan ägaren Calle Wihlborg fyllde i:

– Den här sagan ser aldrig ut att ta slut och det gör inget så länge den varar. I dag blev det tacksamt trots spåret. Det är viktigt att han får sådana lopp emellanåt och inte alltid behöver gå i botten.

Jägersro nästa

I samband med loppet blev det också klart att tränaren Fabrice Souloy blir den som köper den tredjedel i Commander Crowe som varit till försäljning senaste veckan.

Priset är inte officiellt, men den dryga miljon svenska kronor som segern på Forus var värd torde vara en fin avbetalning och innebär att Commander Crowe håller sitt smått ofattbara snitt över miljonen intjänat per start på sina åtta framträdanden 2012.

Och den som vill se den karismatiske fuxen på nära håll i Sverige kommer med all sannolikhet att få fler chanser.

Kretsen kring hästen har redan tackat ja till inbjudan till Hugo Åbergs Memorial på Jägersro 31 juli, dessutom finns både Åby Stora Pris (15 september) och den nyinstiftade Masters-finalen på Solvalla två veckor senare med i planeringen.

– Men det är givetvis förutsatt att hästen håller sig frisk och fortsätter att tävla på den här höga nivån. Skulle han göra det så siktar vi på att avsluta säsongen med Breeders Crown i Kanada, vi hade väldigt trevligt där fjol, berättar Wihlborg.

Segertiden blev i sammanhanget måttliga 1.11,5/1 600 meter auto.

Snabbare än Commander

Några svensktränade hästar fanns inte med i Forus Open, men två av landets främsta femåringar provade lyckan i ramloppen med fina insatser utan att få segerdefilera.

Åke Svanstedts Global Midnight var klar favorit trots sämsta spåret i ett stolopp, men konstrade bakom bilen och tappade mycket mark. En strålande upphämtning räckte ändå till andraplatsen på samma tid som Commander Crowe.

Fyra tiondelar snabbare travade Johan Lejons Deuxieme Picsous efter en resa i andra par utvändigt i stenhårt tempo, men det räckte inte för att rå på en strålande Amour d’Occagnes som blev dagssnabbast på 1.10,8.

De båda andraprisen var värda cirka 150 000 kronor vardera.

Robin Johansson/Kanal75

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Trav

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!