Doldisens skräll i Åbys storlopp

TRAV

– Jag har nog legat i sängen och tänkt att vi skulle kunna vinna - men att göra det är en annan sak.

Örebrotränaren Fredrik Söderberg efter den mycket imponerande segern i ett större treåringslopp på Åbytravet på torsdagkvällen tillsammans med stallstjärnan State Of Liberty.

Åbytravet hade två mycket smakliga unghästlopp på menyn på torsdagkvällen. Det handlade om treåringslopp med vardera 150 000 kronor till vinnaren där hingstarna och valackerna gjorde upp i Count's Pride-Pokalen och stona i Quick Pay-Pokalen.

Fredrik Söderberg ställde upp med State Of Liberty. En vinstrik herre som kom med en förlust bakom sig efter sex starter i livet.

Ändå var det inte många som trodde på Fredrik Söderbergs häst. Många meriterade hästar fanns med bakom startbilen och State Of Liberty var bara streckad på nio procent av systemen på V65.

Fredrik Söderberg placerade sin häst i dödens utvändigt en av de stora favoriterna, Tuomas Korvenoja med Nostromo. Tidig galopp för favoriten Indigious.

State Of Liberty såg stark ut hela vägen och bara städade undan sina motståndare över upploppet och vann mycket enkelt. En snygg insats.

Fredrik Söderberg såg riktigt trygg ut där han satt.

– När han gick iväg så bra så var bara att köra. 500 kvar såg jag att Nostromo såg seg ut men man är ju alltid orolig att det ska komma någon bakifrån. Tänkte att kommer det ingen, kommer det ingen? Han är bra hästen, riktigt hur bra vet jag inte, sa Fredrik Söderberg om hästen som är uppfödd och delägd av franske travprofilen Jean Pierre Dubois.

State Of Liberty vann på tiden 1.14,4 över 2140 meter med bilstart. Den treårige valacken inledde sin karriär med två segrar i Kanada. Efter torsdagen har han sex segrar på sju starter, galopp vid den enda förlusten.

Skräll av Svanstedt

Quick Pay-Pokalen hade samlat några riktigt fina ston. Även här blev det skrällseger och en insats av det mer imponerande slaget.

Norska Xquisite Chocolate var jättefavorit men vek ner sig efter att ha fått anföra i ett måttligt tempo. I stället gick segern till Metior Easy, som låg sist av de felfria ännu i mitten av den sista kurvan och bara växlade sina konkurrenter de sista 250 meterna.

Ett rykande avslut av hästen som Åke Svanstedt både fött upp och äger.

Metior Easy ledde stonas E3-final i den senaste starten men gav upp.

– Hon var inte bra då men det var flera av våra hästar som underpresterade den dagen utan att vi kunde hitta något fel. Så vi har tränat på lite försiktigt och provade att anmäla henne hit, berättade Åke Svanstedt.

State Of Liberty och Metior Easy var skrällar som såg till att utdelningen för sex rätt hoppade upp i 94 266 kronor på Åbytravet.

Mikael Wikner/Kanal75