Fernlund: ”Det är en riktig superbebis...”

TRAV

Erik Adielsson är en av landets skickligaste travkuskar.

Han är uppvuxen på Jägersro – men hade aldrig vunnit Svensk Uppfödningslöpning.

Fram till i lördags.

Då satt den tillsammans med superlöftet Coin Perdu.

Erik Adielsson är en viktig pr-man för svensk travsport, ur många synvinklar. Han är en av de bästa att uttrycka sig i media – och är en förebild för många, yngre, travkuskar. Det jag framförallt gillar med Erik är hans sätt att förklara så att en bred grupp förstår, han har ett stort ordförråd och det är viktigt för att locka nya åskådare. Malmösonen hade innan lördagens V75-omgång på Jägersro aldrig vunnit Svensk Uppfödningslöpning – något han alltid drömt om att göra.

Men i år, 2016, var det dags tillsammans med Svante Båths ”superbebis” Coin Perdu.

För det är faktiskt en bebis, två år gammal, även om det är svårt att ta in. Coin Perdu har gjort fem starter – och tagit fem segrar.

Han uppträder som en äldre, mer rutinerad häst, när han forsar fram på travbanorna och utklassar sina konkurrenter.

Gjorde inte ett fel

Erik Adielsson gjorde inte ett enda misstag bakom tvååringen, och hästen tackade för det genom att vinna enkelt. Erik Adielsson är ingen man som ofta bjuder på segergester, men när han passerade mållinjen efter segern värd 1,4 miljoner kronor kunde han inte hålla sig. Högerhanden åkte i luften – och vi fick se ett brett segerleende av kusken. Svante Båth ska också hyllas, det var tredje gången han vann det här loppet för de tvååriga hästarna och han är en fantastisk travtränare – framförallt med de yngre djuren.

Coin Perdu har en magnifik uppfattning, härlig teknik och bra driv i steget.
Detta är inte bara ett superlöfte som är tidig i utvecklingen, utan det är tvärtom ett stort framtidslöfte som kommer gå in i treåringssäsongen som kung på tronen. 

Erik Adielsson segrade i Uppfödningslöpningen, och kom tillbaka till vinnarcirkeln bara 20 minuter senare.

Utvecklats enormt

I V75-5 vann han med en annan megafavorit, Tjacko Zaz, som i Timo Nurmos regi utvecklats på ett fantastiskt sätt och blivit en mycket härlig sprinter. Han ger ett väldigt kaxigt intryck, och det är få hästar i hans nuvarande klass som är snabbare och bättre. I

nte nog med det.

Adielsson inledde dessutom V75-omgången, då som skrällkusk bakom Henrik Södervalls Flo Rida Sea. Detta var en stor kuskseger, då Adielsson körde ett drömlopp tillsammans med skrällhästen som förstörde många spelares drömmar om sju rätt. 

Stor förvandling

Vad vore V75 utan en Peter Untersteiner-seger? Halmstadprofilen hade det väl spänt på förhand, men fick nöja sig med ”bara” en seger och det med Isor Håleryd som gynnades av att konkurrenterna körde loppet helt åt honom. Han spurtade enkelt förbi konkurrenterna, och har genomgått en stor förvandling under 2016. Som treåring tjänade han 51 000 kronor – i år har han sprungit in över 1,5 miljoner kronor och mer miljoner lär vänta. Han travade inte perfekt, men vann trots det och nästa år kommer han bli ännu bättre då han fått en fin vinterträning i kroppen. Isor Håleryd har styrka för att besegra nästan vem som helst.

Patrik Fernlund