Bara fem kuskar vinner fler lopp

Publicerad 2016-10-20

Sexa i den allsvenska kuskligan.

Magnus Jakobsson tar kliv bland kuskeliten och på lördagen har han en stark segerkandidant direkt i V75-inledningen.

– Fossens Bonus gav mig ett bra besked senast och förhoppningsvis har han gått fram ännu mer formmässigt till den här starten.

Magnus Jakobsson, 46, har i många år placerat sig bland topp 15 bland landet segerrikaste kuskar. I den allsvenska kuskligan har han slutar 14-14-9-11-10 de senaste fem åren.

I år har han tagit ytterligare kliv och ligger för dagen sexa i ligan, före stjärnor som till exempel Erik Adielsson och Robert Bergh.

122 segrar har det blivit hittills i år på svenska travbanor för Färjestadkusken.

– Antal segrar är bra men tittar jag på de andra där uppe i ligan så kör de alla in mycket mer pengar. Jag kör ganska mycket ”vardagstrav” och där ligger prispengarna efter, säger Magnus Jakobsson.

I ligan över vilka kuskar som kört in mest pengar på svenska travbanor ligger Magnus Jakobsson på tolfte plats med drygt 8,7 miljoner kronor.

Är du en kille som har koll på till exempel den allsvenska kuskligan?

- Jag har väldigt bra koll på det, absolut.

Du ligger sexa, endast Ulf Ohlsson, Örjan Kihlström, Björn Goop, Jorma Kontio och Peter Untersteiner är före. Kommentar?

– Nej, men det har rullat på bra hela året. Det är klart att det är roligt.

”Jag är ingen person som ältar”

I lördags var Magnus Jakobsson favorit i V75-1 när V75 lockade med en superjackpot, men Wellino Avenue hade en sämre dag och slutade näst sist.

Hur reagerar du när du sitter där och känner att ”tanken är tom”?

– Jag kände direkt när jag gick ut för att vi skulle förbättra vår position att jag inte fick rätt svar. Men så är det ibland, att hästarna har en sämre dag. Men att jag förlorar ett lopp är inget som jag funderar på, jag är ingen person som ältar. Det gäller även om jag själv gör fel, för det gör man ju, men man får lära av misstagen, skaka av sig och gå vidare, säger Magnus Jakobsson.

”Det var ett bra besked”

Som flitig kusk är det sällan långt till nästa lopp och därmed chans till revansch. Redan i den första avdelningen den här lördagen på Rommetravet har Magnus Jakobsson en ny toppchans på V75 då han plockar ut segervane Fossens Bonus.

– Han fick ett lopp på Mantorp förra veckan. Vi vann och det blev ett behaglikt lopp för honom och jag hade rätt mycket gas kvar. Han kändes bra och det var ett bra besked. Vi hade även och fick ett bra spår igen.

Dina tankar från spår 3 bakom startbilen?

– Nej, men vi kör en bit. Min tanke var att starta honom tätt nu och få lite form på honom. Förhoppningsvis har han gått fram ännu mer formmässigt till den här starten.

Är det en bra chans?

– Ja, han ska räknas med chans i alla fall, även om jag inte hunnit läsa in mig helt på motståndet ännu.

Gör du några ändringar som kan vara värt att känna till?

– Kanske, han har tävlat med boots fram och jag har funderingar att ta av dem, vi får se efter värmningen.

”Ofrivilligt uppehåll”

Magnus Jakobsson kör totalt fyra hästar i V75-omgången.

– On Hold (V75-2) gjorde halvcomeback senast och han gjorde ett bra lopp tycker jag som tvåa. Det såg lite drygt ut på förhand, men precis som senast är distansen en fördel. Det blir kanske tufft att räcka ända fram även här. Han har bara ett lopp i kroppen och behöver säkert fler innan toppformen är där.

– Mactheman (V75-6) fick ett lite ofrivilligt uppehåll då han inte kom med i några lopp vi anmälde till. Poängen räckte helt enkelt inte till. Han var sedan bra i comebacken i Örebro och har tre raka segrar nu. Men det ser jobbigt ut med det här läget, spår 8. Han är hygglig ut men det känns som klar vingelrisk. Han går som vanligt barfota och med helstängt huvudlag.

– Ritmo di Poggio (V75-7) har jag ingen riktig koll på när det gäller formen. Jag har inte kört hästen sedan jag vann med honom i början av augusti.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75