Trav

”En drömhäst för Elitloppet”

Av: 

Michael Carlsson

TRAV

Meaulnes du Corta heter kejsaren i trav­världen just nu.

Den franske superhästen vann Prix d’Amerique för två veckor sedan.

I går vann han världens största lopp över medeldistans – Prix de France.

Meaulnes du Corta har nu vunnit Frankrikes två största lopp i år. Förstapriset i Prix de France var 2,2 miljoner kronor och utan tvekan är det Europas bästa häst. I går fick han ta över ledningen från Opal Viking efter 600 meter. In på upploppet bröt hästen ut flera spår och släppte fram svensken. Men den nioårige tanksen kunde ändå ­hålla undan till en lätt ­seger. I sulkyn satt Pierre Vercruysse som nu var tillbaka som kusk bakom världsstjärnan.

Förra sommaren var han inblandad i en svår trafikolycka som han fortfarande har sviter ifrån.

Överst på listan

Meaulnes du Corta är nu ett hett villebråd för alla storloppsarrangörer. Han står överst på Solvallas önskelista till Elitloppet.

– Meaulnes du Corta vore en riktig drömhäst att få hit. Vi ska göra allt vi kan för att få honom till Solvalla, säger banans sportchef Mattias Stenby.

– Han var klar för Elitloppet redan ­förra året men blev då skadad. Vi får se hur det blir i år. Just nu verkar tränaren Pierre Levesque mest intresserad av att komma med Offshore Dream.

Opalen trea

Opal Viking blixtrade till ledningen och inledde i ett rasande högt tempo. Sedan valde Jorma Kontio att släppa täten till Meaulnes du Corta och smög med i rygg på ledaren. Vid upploppets början fick han chansen invändigt när Meaulnes du Corta bröt ut. För ett ögonblick såg Opal Viking segerfarlig ut. Han förmådde dock inte att hota på allvar och den sista biten fick han även släppa Nouba du Saptel förbi sig. Tredjeplatsen var värd 570 000 kronor.

– Jag är jättenöjd med tredjeplatsen och ett tag fick jag upp lite segerfeeling. Han sköt till direkt när han fick chansen och tog en halv längd på vinnaren. Men det är bara att konstatera att Meaulnes du Corta är Europas bästa häst, säger tränaren Nils Enqvist.

Långt efter

För de övriga två svenskhästarna i Prix de France gick det betydligt sämre. Stefan Hultmans Triton Sund och Lutfi Kolgjinis Glen Kronos hamnade sist respektive näst sist i fältet. De hade aldrig med utgången att göra och var långt ­efter i mål.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!