”Hoppas få chansen att slå Bold Eagle”

TRAV

Ville pensionera hästen – nu är stjärnan i final

1 av 2 | Foto: Före detta Eurovision-chefen Svante Stockselius äger Kadett C.D. som storskrällde under den första deltävlingen till Olympiatravet.

För några månader sedan ville ägarna pensionera Kadett C.D. och ta sin häst till avel.

I lördags besegrade han superhästen Nuncio – och blev klar för miljonloppet Olympiatravet.

– Hoppas vi får chansen att slå Bold Eagle också..., säger ägaren Svante Stockselius till Trav365.

Som unghäst räknades han som kulltopp och prenumererade på stora finaler. Under fyraåringssäsongen fick Kadett C.D. sätta pricken över i:et då han i Schweiz vann Europaderbyt – och slog av franske topphästen Timoko över upploppet.

Sedan dess har stjärnhästens karriär varit väldigt brokig och kantad av många skador.

I höstas ville ägarna avsluta karriären och låta ”Kadetten” gå till avel.

– Jag jag vara helt ärlig så hade vi diskussioner i höstas om att låta hästen gå till avel och sluta tävla. Jag har kvar sms:et där Robert skrev att nu börjar det kanske bli dags att vi pensionerar ”Kadetten”. Men vi enades om att ge hästen ett par veckors träningsperiod ytterligare och i nästa sms skriver Robert att nu känns han så bra att vi  provar ett tag till. Och han har verkligen lyckats!

”Trodde det var omöjligt”

Rätt val, skulle det visa sig. I lördags stötte Kadett C.D. på Nuncio och On Track Piraten i V75-finalen på Solvalla.

Och han vann, till dryga 60 gånger pengarna,

– Nog trodde jag det skulle bli omöjligt att slå Nuncio och On Track Piraten, men hästen hade bra spår och enligt Robert Bergh hade han god form. Men att hoppas på seger fanns inte ens i förhoppningens värld. Det är en jäkla häst. Som fyraåring slog han Timoko på samma sätt som han vann i lördags. Nu har han även slagit Nuncio, hoppas vi får chansen att slå Bold Eagle också.

– Han är sådär bra när han är hel och frisk. Han har haft en fantastisk karriär, började som tvååring, sen kommer han tillbaka som tioåring och kvalar in till Olympiatravet. Det är en fantastiskt tuff häst, han har haft väldigt mycket skador och så sent som i höstas opererade vi honom för en lös benbit, som förmodligen legat till grund för de många galopperna. Men nu verkar vi kommit rätt på det och jag vill ge en stor eloge till Robert Bergh och hans personal.

”Inte många slår det”

I och med segern i lördags så kvalade även Kadett C.D. in till Olympiatravets final på Åbytravet 29 april. Innan det ska kretsen kring hästen peta in en start till.

– Nästa start är inte bestämt, men jag vet att Robert gärna ser att han startar på utan för stora uppehåll.

Och när det väl blir avel för Stockselius stjärnhäst så tror han på succé.

– Jag tror att han kommer vara väldigt intressant i aveln sen. Han har varit med i alla stora finaler som unghäst, vann Europaderbyt och sen som tioåring kvalar han in till Olympiatravet. Inte många slår det!