Svenska storloppet i franskt samarbete

TRAV

Ska locka med bonus och drömmer om Bold Eagle på Jägersro

1 av 2 | Foto: MALIN ALBINSSON/KANAL75
Fjolårets vinnare av Hugo Åbergs Memorial på Jägersro: Örjan Kihlström, Propulsion och tränaren Daniel Redén.

Från och med i sommar kommer miljonloppet Hugo Åbergs memorial i Malmö att ingå i en serie med tre sprinterlopp i Frankrike.

Jägersro har bjudits in i en loppserie som funnits i några år och som nu alltså utvidgas.

Jägersro gör i år gemensam sak med tre franska banor och bjuder in till en loppserie med det tungvrickande namnet ”Challenge du Trot á Grand Vitesse 2017”.

Samarbetet gäller fyra sprinterlopp. Förutom Hugo Åbergs i slutet av juli handlar det om lopp på banorna Argentan, La Capelle och Cagnes–Sur–Mer.

Grand Criterium de Vitesse Baisse Normandie är det första loppet i serien. Argentan är banan i nordvästra Frankrike som bjuder in till sitt lopp redan lördagen 29 april.

Jägersros sportchef Mats Ahlkvist:

– Det finns många roliga saker med att jobba internationellt. En är förstås att kanske få chansen till en riktigt bra fransk häst i Åbergs i juli.

Loppserien har körts i några år i Frankrike med tre av landets större lopp på sprintersidan. Mats Ahlkvist berättar att Jägersro blivit tillfrågade om att gå med och tackat ja.

– De ville att vi skulle vara med i den här sprinterserien och vi nappade på det. Vi var med i något som hette World Cup Trot för några år sedan. Initiativtagare till den serien kan man säga var Jägersro tillsammans med Cagnes-sur-Mer. Så vi har varit med i internationella utbyten tidigare, säger sportchefen på Jägersro.

Drömmer om Bold Eagle

World Cup Trot – där Åke Svanstedts Zoogin och italienske Varenne lyfte bonuspengar – lades ner 2007.

Efter det har travbanan i Malmö fortsatt med ponnysatsningen World Summer Cup Junior och på så sätt hållit kontakten med Cagnes–Sur–Mer på den franska Rivieran.

– Det har dragits lite i långbänk men nu har vi bestämt att köra i år. Det här kanske är början på något ännu större så småningom.

Mats Ahlkvist drömmer om en särskild fransk travare.

– Alla vill väl ha Bold Eagle men chansen att den kommer till Jägersro vet vi ju är försvinnande liten. Men kanske någon annan av de bästa franska hästarna kommer den här vägen? Tanken är vi ska försöka hjälpa varandra med hästar. Vi har många bra bara på Jägersro som man kan tänka sig. Lutfi Kolgjini med alla sina exempelvis. ”Ludde” har ju till och med en filial som bara ligger någon mil från Argentan där det första loppet går.

Får wild card

Serien omfattar fyra lopp, alla över 1 609 meter, och med en bonus på 50 000 euro till hästar som startar i samtliga fyra lopp och vinner minst tre av dem.

Jägersro skriver i en pressrelease att vinnaren av de två första franska loppen också får ett wildcard till Hugo Åbergs Memorial och vidare att vinnarna av de tre första loppen får wild card till avslutningen i Cagnes–Sur–Mer.

Mikael Wikner/Kanal75