”Gammal gubbe med halvtaskig teknik...”

TRAV

Experten Patrik Fernlunds krönika efter V75-loppen

Foto: Patrik Fernlund.

Spring Erom är en gammal gubbe med halvtaskig teknik.

Men vad spelar det för roll?

Elva år gammal leker han med delar av den svenska traveliten.

Jag är makalöst imponerad.

Snart går den sjufaldige miljonären Spring From in på sin sista säsong som tävlingshäst och på vilket sätt han gör det. Han började sin karriär som treåring och har sedan dess tagit 29 segrar och som sagt tjänat sju miljoner kronor. Han har inte den ­bästa tekniken, långt ifrån, men inställningen är smått fenomenal och det har gjort honom till den stjärnhäst han är.

Trots sin höga ålder har han löpglädjen kvar och det gjorde honom till V75-vinnare under lördagen på Åbytravet i Mölndal. Christoffer Eriksson, som dagen till ära fyllde 29, gav hedershästen ett drömlopp och han tackade för det genom att spurta till ­seger.

I sista sväng var det problematiskt, då hästen var nära att galoppera, men Spring Erom är en kille man kan lita på. Han och kusken fixade den svåra situationen och vann sedan enkelt efter en härlig spurt över upploppet. Dan Widegrens häst är en sådan kompis alla vill ha.

Tränare, kusk, skötare, ägare – ja alla. 2017 är hans sista säsong på travbanorna och jag blir inte förvånad om han fortsätter leverera och vinner in i det sista. Jag har sagt det förr och säger det igen. När äldre hästar vinner på V75, vilket sker väldigt ofta, är det ett sundhetstecken för svensk travsport. Det visar på allt vad travsport handlar om och Spring Erom är ett typiskt exempel på en överlycklig häst som gör det han älskar allra mest: Att tävla.

”Oftast i ordning”

Commander Crowe är en av världens bästa hästar genom alla tider, en helt ­fantastisk individ. Nu lever han livet som pensionär och är säkerligen stolt över lille­brorsan Master Crowe som vann V75-2.

I närheten av sin storebror är han inte, men Master Crowe har också en mycket fin inställning till sitt yrke och vann trots att han såg besvärad ut över upploppet. Petri Puro startar inte sina hästar så ofta, men när han gör det är det oftast ordning på grejerna.

Master Crowe är en häst V75-publiken kommer följa med spänning i framtiden.

Årets tvärnit

Peter Untersteiner brände med flera betrodda hästar på V75 – ändå blev det två segrar. Han har ett enormt hästmaterial för V75 och denna vecka vann han med Pense ­Kloster och Carabinieri. Den sistnämnde är en av mina favorithästar då han har en enorm karaktär och är härlig att skåda på banan. Carabinieri kommer nu ta steget upp i högsta divisionen och det kommer gå alldeles utmärkt. Han går från klarhet till klarhet och sagan är långt ifrån slut.

Det kunde blivit en trippel för Unter­steiner som var på väg mot segern i V75-1 med Mellby Duke men 50 meter före mållinjen svarade hästen för något som borde bli prisat som årets tvärnit.

I stället vann Face Ribb, som såg slagen ut i sista sväng.

Det svänger fort i travet vilket man blir påmind om gång på gång.