Trav

Källor: Förslaget är att skrota monopolet

Av: 

Erik Pettersson

Enligt källor kommer spelskatten att sänkas från 35 procent till 18 procent vid en licensmarknad i Sverige, det betyder att ATG skulle få en minskad skatt på runt 700 miljoner per år. På bilden: ATG:s vd, Hasse Skarplöth.
Enligt källor kommer spelskatten att sänkas från 35 procent till 18 procent vid en licensmarknad i Sverige, det betyder att ATG skulle få en minskad skatt på runt 700 miljoner per år. På bilden: ATG:s vd, Hasse Skarplöth.

TRAV

På fredag presenterar regeringens utredare Håkan Hallstedt sin utredning om svenska spelmonopolets vara eller inte vara.

Enligt källor till Reuters är förslaget att skrota monopolet, det skriver Dagens Industri.

Istället föreslås ett licenssystem där en spelskatt ska ligga på 18 procent.

I dag skattar hästspelsbolaget ATG 35 procent. Enligt Reuters källor kommer spelmonopolet att skrotas och det kommer att införas ett licenssystem i Sverige med en skatt på 18 procent på spelnettot, överskottet efter utbetalda vinster.

För ATG skulle det betyda runt 700 miljoner i minskad skatt på vinsten, per år,  vilket skulle betyda att spelbolaget skulle kunna betala mycket större summor till sportsliga medel i travsporten.

”Fantastiska möjligheter”

Ett licenssystem kan dock innebära en förväntat ökad återbetalningsprocent. Som det är i dag så betalar ATG tillbaka 65 procent på V75, utländska spelbolag kan i dag betala tillbaka långt över 90 procent till sina spelare.

– Visst kommer vi att utsättas för ökad konkurrens, säger Svensk Travsports ordförande Hans Lungkvist till facktidningen Travronden.

Han fortsätter dock i positivare ton:

– Det här skulle ge fantastiska möjligheter för ATG utan att staten förlorar.

ATG kan säljas

Enligt Reuters källa så hoppas regeringens utredare, Håkan Hallstedt, som på fredag ska presentera sin utredning om spelmonopolets vara eller inte vara, att 90 procent av spelbolagen ska ansluta till ett det föreslagna licenssystemet, det skriver Dagens Industri.

Tanken är på så vis att Sverige ska få större delen av sitt spelande reglerat och beskattat.

Tidigare i veckan skrev sajten trottosport.se att de, enligt källor, erfor att staten skulle släppa den statliga kontrollen i ATG, vilket i sin tur menar på att det är fritt fram att sälja bolaget för ägaren, Svensk Travsport och Svensk Galopp.

Under fredagen lämnar Håkan Hallstedt över sin utredning till civilministern Ardalan Shekarabi.

I direkt anslutning till civilministerns presskonferens kommer ATG:s vd Hasse Skarplöth ge sin syn på utredningen.

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!