”Vägen ligger öppen för Farlander Am …”

Carlsson: Flera lågklassiga lopp – och två givna spikar

Foto: TR Bild
Michael Carlsson tror på Farlander Am på GS75 i dag

Han övertygade vid segrarna i fjol och är väl förberedd inför årsdebuten.

Vägen ligger öppen för Farlander Am som bara vinner i ett mediokert sällskap.

Spikar även Starforlife Palema som normalt är huvudet högre än de andra.

Grand Slam 75 avgörs på Axevalla och då vet vi att hästarna brukar få chansen över det långa upploppet. Det kan säkert hända ett och annat i ett par mycket lågklassiga lopp som finns på menyn. Jag garderar friskt i ett par av dessa och hoppas på smäll­karameller.

Sedan finns det även två givna spikar som jag inte tror torskar och dessutom ett par två- och trehästars lås i jakten på sju rätt.

 Vi börjar med att hamra in den säkraste spiken i omgången och det är Farlander Am i den andra avdelningen. En häst som vann fyra lopp på tio starter i fjol och som nu möter betydligt enklare än vad han är van vid. Och då uttrycker jag mig ändå milt. 

Farlander Am tränar riktigt bra inför sin årsdebut och kommer väl förberedd. Han har fått ett banjobb efter 1.22 full väg och det låter som att han kommer att prestera bra direkt.

Hästen är snabb ut och från springspår på tillägg med startsnabbe Carl Johan Jepson i sulkyn lär det vara full fart framåt direkt. Det finns inget som talar för att de två matlappsjägarna som står på start svarar när Farlander Am kommer farande efter en bit och han lär släppas smärtfritt till spets. Därifrån har hästen vunnit tre av fyra lopp och det här racet behöver han inte ens vara på topp för att vinna.

Får en chans till

Jag spikade Starforlife Palema senast när han var ute i V75 och då blev det helt fel. Hästen öppnade bra från springspår på tillägg och forcerades mot täten men fick svar och blev kvar utvändigt om ledaren., Att trava i dödens i så tuff omgivning är ­inte Starforlife Palemas likör och han ledsnade rätt tidigt.

Nu ger jag hästen en chans till och i betydligt billigare omgivning än senast. Jag har fortfarande årsdebuten på näthinnan när han spurtade förbi konkurrenterna från spår tolv över 1 640 meter och kopplade greppet in på upploppet, men blev snöpligt snuvad kort före mål av en smygkörd vinnare via open stretch.

Nu är det samma läge med springspår på tillägg som senast men den här gången tror jag inte att någon svara när Petter Engblom kommer susande med Starfor­life Palema. Eller som tränaren Pär Hedberg sa till mig; ”Det här loppet kan han nog till och med vinna från dödens”.

I Grand Slam 75-inledningen känns det säkert med ett tre hästarslås. Callmeawinner är favorit och hon är rysligt startsnabb vilket hon bland annat visade näst senast när hon blåste till ledningen från spår sju bakom bilen. Nu gäller det främst att komma förbi innerspårets Vichy Grif
som också öppnar snabbt.
Det är alltid lite knivigare
när ­hästarna är sida vid sida
i starten. 

Får Callmeawinner spets blir hon svårslagen.

Men Vichy Grif har gjort tre jättefina lopp i år och efter andraplatsen i årsdebuten har det blivit två raka segrar. Först från ledningen och senast bakifrån på Solvalla då hon enkelt spurtade ner konkurrenterna till slut och vann med krafter kvar. Sofia Aronssons stall är rejält på gång igen efter en lång svacka med sjukdomar i fjol, och det kan mycket väl bli hemmaseger här.

Jag betalar även för Okaloosa Bell som vann V75 från spets för tre starter sedan och som nu eventuellt ska tävla barfota runt om för första gången.

Det blir tre hästar på systemet även i den tredje avdelningen. Favoriten Vapour Trail skötte sig senast efter tre raka galopper och vann enkelt från ledningen. Nu får hon anfalla bakifrån men motståndet avskräcker inte.

Ruth Halbak återkommer efter ett fyra månader långt uppehåll men  Peter Untersteiner är nöjd med hästen i jobben och brukar ha dem väl förberedda direkt. 

Jag plockar även med G.K.Trixy som ­efter tre raka tredjeplatser har ett bättre läge gentemot de två mer betrodda hästarna
i loppet.

Den femte avdelningen är ett lågklassig och vidöppet lopp där jag bara plockar bort två chanslösa hästar. Det ser ut som rena gissningsleken när det gäller att plocka ut vinnaren och rådet är alltså att måla på med streck så långt plånboken ­tillåter.

Everton mot Smokey Herman

Två hästar gör upp i GS75-6 efter att Viking’s Topline blivit struken. Everton har gjort tre starter för Peter Untersteiner och varit riktigt bra i de två senaste. Först vid segern på Åby från ledningen, då han stack ifrån de andra över upploppet, samt senast vid andraplatsen på Jägersro. Han kunde mycket väl haft två raka segrar men blev hindrad och genererad i utgången av sista sväng när den framförvarande hästen galopperade vilket gjorde att Everton tappade fart. Han närmade sig sedan Sevilla rejält till slut och det kan ha varit segern som rök där.

Nu har Everton läge utanför den värsta konkurrenten Smokey Herman och eftersom den sistnämnde är startsnabb kan det så klart avgöra loppet. Smokey ­Herman var inte tom när han galopperade i sista sväng senast och är han lika bra som vid spetssegern i januari kan det
gå vägen. Det är nog troligt att det blir barfota­balans den här gången.

Cocktail Abb är obesegrad i ledningen och kommer han dit i avslutningen kan det hålla hela vägen. Vann från spets näst senast. Men Samaras K.M.E var riktigt rejäl vid segern senast från ett svårt läge och är given. Det är även Håkan K Perssons Enge Kevin som vinner när som helst efter tre raka andraplatser.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM