Peter Forsberg

”Det finns potential – ska bli kul att följa”

Hockeylegendaren om framtiden för sina stjärnhästar: ”Fått tag på kanske en av världens bästa hästar Readly Express, så hon ska bli mamma”

Av: 

Erik Pettersson

Peter ”Foppa” Forsberg.
Peter ”Foppa” Forsberg.

TRAV

Han har ägt flertalet miljonhästar genom åren och vunnit många stora lopp som hästägare.

För Kanal75 berättar Peter ”Foppa” Forsberg exklusivt om framtiden för sina stjärnor.

– Det finns potential och det ska bli kul att följa, säger han.

Redan under sin aktiva ishockeykarriär så var Peter Forsberg mycket framgångsrik som hästägare.
Det började med gulddivisionsvinnaren och knappe dubbelmiljonären Orbit Air då ”Foppa” fortfarande var tonåring.
Därefter kom Tsar d’Inverne som segrade i Svenskt Travderby 2003 och sprang in över åtta miljoner kronor.
Men det skulle bli ännu bättre.
Under sin tid i NHL åkte Peter Forsberg och Tsar d’Invernes tränare Robert Bergh till Kanada och köpte lovande tvååringen Adrian Chip.
Hästen skulle utvecklas till en av sin kulls allra främsta på andra sidan Atlanten och Forsberg har beskrivit andraplatsen i världens största treåringslopp Hambletonian på Meadowlands i New Jersey som sin allra häftigaste upplevelse på en travbana.
Adrian Chip fortsatte karriären på svensk mark och nådde över tio miljoner kronor innan ha la tävlingsskorna på hyllan och blev avelshingst.

”Jättenöjd med Diamanten”

2013 fick Adrian Chip sonen Diamanten som tillhörde kulltoppen som tre- och framförallt fyraåring med segrar i både Kungapokalen och Sprintermästaren. 
I november 2017 flyttades hästen från Robert Bergh till Stig H Johansson där han tog hem Ulf Thoresen Grand International på norska Jarlsberg som femåring.
Fjolårssäsongen blev emellertid en missräkning, men comebacken i slutet av mars som tvåa bakom Sorbet på 1.10,0 visade att formen är på väg tillbaka.
– Han har sett lite kantig ut sista året, men i årsdebuten tycker jag att det såg riktigt bra ut, säger Peter Forsberg som emellertid kan rapportera att man fick ett litet bakslag efter det loppet.
– En liten svullnad i en sena gör att han får vila några veckor. Vi skulle ha tagit ut honom antingen på Umåker eller ett senare lopp på Solvalla, men nu får han vila med lite behandling. Men sammantaget är jag jättenöjd med Diamanten och det ska bli spännande att se vad han kan göra under sommarhalvåret.

Siktar mot Elitloppshelgen

Minst lika spännande måste man nog säga att Forsbergs senaste stjärna är.
FyraårigAramis Bar köptes på inrådan av Björn Goop som tävlat mot hästen på Vincennes och tyckt sig se något stort i den pampige italienaren.
Hästen vann tre av fem starter under sin första säsong hos Goop och segrade i enkelt sällskap i årsdebuten innan han senast fick ge sig mot segermaskinen Hail Mary en rafflande speedduell på Umåker. 
– Det var ett helt otroligt lopp mot Hail Mary. Jag tror att Goop fastnade lite med en annan häst från början så att han inte kom iväg ordentligt. Det gick otroligt snabbt och Aramis gjorde ett riktigt bra lopp. Tyvärr räckte det inte till förstaplatsen, men en bra andraplats. Och tittar man på tiden, jag tror att han var under 1.10 fyra gånger under loppet, berättar Peter Forsberg och fyller i:
– Där finns det potential och det ska bli kul att följa den. Nästa start blir antingen 16 maj på Mantorp eller Fyraåringseliten.

"Grym stamtavla"

Vad gäller Galaxy Am, som kostade 1,5 miljon på auktion som unghäst, är däremot tävlingskarriären över efter blott fyra starter. Detta sedan hästen galopperat i årsdebuten i onsdags.
– Det gick ganska snabbt att se att det inte funkade. Vi tänkte prova en sista gång att ta ut henne för att se om det blivit bättre, men har svårt att riktigt ta i och funka på banan. 
Istället väntar avelsboxen för stoet som är fallen efter Muscle Hill och She Loves You F.I.
– Det är meningen att hon ska ut till Menhammar. Sedan har vi fått tag på kanske en av världens bästa hästar Readly Express, så hon ska bli mamma förhoppningsvis inom en snar framtid. 
– Hon har en grym stamtavla så det ska nog kunna bli något bra av det där paret, summerar Peter Forsberg som även är med på ostartade trion Il Capitano Mearas, Global Caps och Father Simon, men där visar prov på en hästägares kanske viktigaste egenskap, tålamod. 
– De får något år till att växa till sig.

KANAL75

Publisert:

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Peter Forsberg

Trav

Robert Bergh

Stig H Johansson

NHL