V75

Profilen: Jag har varit för dålig helt enkelt

Torbjörn Jansson om: motivation, 65-årsdagen, radarpartnern och varför han aldrig vunnit storloppet

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Torbjörn Jansson firade att fylla 65 år med att skrällvinna på V86.

I en stor intervju med Trav365 berättar profilen om motivation, publikens påverkan, radarpartnerns betydelse och varför han aldrig vunnit Stochampionatet.

– Jag har varit för dålig helt enkelt, säger han och skrattar.

Invald i travets Hall of Fame 2018, seger i Olympiatravet och Elitloppet 1985 med egentränade Meadow Road och en tränar- och kuskkarriär längre än de flesta i landet.

Det är några av alla saker som Torbjörn Jansson kan skriva upp på sitt cv – och mer lär det bli.

Under onsdagen firade han sin 65:e födelsedag genom att skrällvinna på V86 med Pinto Bob på Eskilstuna.

– Vi kom igenom fint och mjukt direkt från start och sedan var han bara starkast och vann enkelt, säger Torbjörn Jansson.

Om Torbjörn Jansson firade något extra på grund av födelsedagen? Knappast.

– Nej, klockan var tolv på natten när jag kom hem, så det var bara att gå och lägga sig och sova. Jag har inte firat någonting och kommer inte göra det heller, säger han.

”Det är ingen som bryr sig”

Att åldern bara är en siffra på ett papper är Torbjörn Jansson ett bra bevis på och någonting han inte tänker på alls.

– Jag har fortfarande samma intresse som i början av min karriär (tog ut proffstränarlicens 1980) och jag hänger på i rätt många sammanhang fortfarande vilket är kul att man kan göra när man kommit till åren. Men jag tänker otroligt lite på åldern, säger han och fortsätter:

– Vi har en otroligt bra bransch. Jag är 65 och kan sitta och prata med Magnus Djuse som är 19, det är ingen som bryr sig om åldern. Alla i branschen kommer bra överens och alla har samma jargong.

Hur känner du dig i kroppen och i sinnet?

– Jag har en del skavanker efter olyckor genom åren, så visst är man lite sliten i kroppen, men konstigt vore väl annars. I sinnet känner jag mig precis som jag vanligt, som jag alltid gjort.

”Räckte inte riktigt till”

Hur jobbar du för att hålla motivationen och fokus uppe?

– Det är inget särskilt schema som jag har och tränar efter men man rör kroppen för jämnan hela dagarna. Jag försöker vara någorlunda pigg i huvudet, följer med och läser på inför loppen. Jag är intresserad helt enkelt skulle jag tro.

Vid årsskiftet valde Torbjörn Jansson att lämna in sin proffstränarlicens för att bara koncentrera sig på att vara kusk. Beslutet var relativt enkelt.

– Det har inte haft någon större betydelse för min kuskkarriär. Men man ska veta att det är en kolossal konkurrens om man ska vara med och tävla på högsta nivå. Det krävs väldigt bra hästar och väldigt stor omsättning av hästar. Mina hästar gick rätt så bra men för att vara med i högsta ligan så att säga räckte det inte riktigt till.

Torbjörn Jansson tillsammans med Meadow Roads efter Elitloppssegern 1985.
Torbjörn Jansson tillsammans med Meadow Roads efter Elitloppssegern 1985.

”Inte haft någon toppchans”

På söndag avgörs klassiska Stochampionatet på Axevalla. Och trots att Torbjörn Jansson vunnit det mesta inom travet – så finns ingen seger i Stochampionatet.

– Jag har varit för dålig helt enkelt, säger Torbjörn Jansson blixtsnabbt och skrattar, på frågan om varför det blivit så. Han fortsätter:

– Jag har kört det flera gånger och varit trea som bäst, men jag har väl inte riktigt haft någon toppchans i just det loppet.

Hyllar kollegan

På söndag sitter han upp bakom Hans-Owe Sundbergs 7 Real Caviar. Och just Hans-Owe Sundberg har en stor betydelse för Torbjörn Jansson.

I juni meddelade Sundberg att han slutar som travkusk för att enbart koncentrera sig på tränarbiten. Hans-Owe Sundberg har valt Torbjörn Jansson som förstekusk.

– Han har varit otroligt bra för mig att jag får köra hans hästar. Han har bra hästar som jämt är i jättefins skick och som nästan alltid presterar bra i loppen.

Torbjörn Jansson kör Real Caviar i Stochampionatet.

”Ska naturligtvis vara favorit”

I uttagningsloppet till Stochampionatet förra fredagen slutade Real Caviar tvåa bakom Hankypanky Rubyred.

– Hon gjorde det jättebra och hade krafter kvar i mål. Vi fick luckan försent alltså, men hon var inte tom i mål.

Och vad betyder det inför söndag?

– Nu ska man veta att spår 7 är lite väl långt ut. Det är svårt att spekulera så mycket, nu är det ett jämnare och starkare startfält än i uttagningsloppet, men jag tycker hästen är bra nog för att vara fyra-femma.

Storfavorit att vinna Stochampionatet och förstapriset på 2,4 miljoner kronor är Örjan Kihlström med Daniel Redéns Conrads Rödluva. Fullt logiskt enligt Torbjörn Jansson.

– Hon har imponerat gång efter annan och ska naturligtvis vara favorit men jag tycker det var många hästar som gjorde bra uttagningslopp.

”Alla förstår att det blir häftigare”

I en tid då ”vardagstravet” har svårt att locka publik värmer det lite extra för Torbjörn Jansson när Axevalla, som vanligt, väntar storpublik under helgens ”Trippeltrav” med V75 både på lördagen och söndagen.

– Till att börja med är det ett väldigt häftigt arrangemang som blivit en succé sedan man började med ”Trippeltravet”. Det är jätteroligt när det kommer mycket folk.

– Det förstår ju alla att det blir häftigare och man får mer puls inför. När det väl sedan är lopp gör man sitt som vanligt, då tänker man inte på det.

Till sist, vad skulle du göra om du mot alla odds vinner Stochampionatet på söndag kväll?

– Jag skulle bli glad.

Inte mer än så?

– Ha, ha, det skulle ju vara otroligt roligt roligt så klart.

Publisert:

LÄS VIDARE

V75-TIPSET: Har en bra uppgift – V75-spik

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Trav