Carlsson: Rödluvan påbörjar ny segerrad

Carlssons GS75-tips: Och ”Brodern” leder runt om efter Tarzans klartecken

Foto: TR Bild

Högklassig sport på Grand Slam 75 i dag med Breeders Crown i Rättvik.

Omgången kryddas dessutom av en jackpott där Conrads Rödluva är tillbaka och hon blir omgångens stora spik.

Trots att hon bara vinner kan det bli fin utdelning på miljonspelet.

Midsommarfirandet inom travet fort-sätter i Rättvik under midsommardagen som är värd för Grand Slam 75. 

Och i morgon har vi V75 i Kalmar som traditionsenligt avslutar midsommar-helgen.

Vi har god travsport med flera unghäststjärnor att se fram emot i eftermiddag och  därtill en härlig jackpott på Grand Slam 75.

 Det är ingen idé att göra det svårt för sig med spiken trots att ”alla” kommer att lämna Conrads Rödluva ensam på sina system. Den fenomenala fuxan har imponerat stort men fick överraskande stryk som jättefavorit i Drottning Silvias Pokal. Trots att stjärnstoet inte var som bäst den dagen var hon ändå tvåa i ett så pass stort lopp. Det säger en hel del om hennes kapacitet.

När nu Daniel Redén väljer att starta ­henne igen kan ni vara helg lugna för
att hon är stenklar. Annars hade inte ­perfektionisten Redén startat sin ­stjärna. Conrads Rödluva hade sex raka segrar före Drottningens Pokal och hon påbörjar en ny segerrad här. Hon bara vinner hur än Örjan Kihlström kör.

 Det är lika bra att vi fortsätter i kronologisk ordning och jag var ett tag inne på att spika även i GS75-2. Jag fick nämligen toppinfo av Reijo Liljendahl som jag pratade med i veckan angående Heather Deo. Det treåriga stoet har inlett karriären bra och höll starkt som tvåa från dödens senast. Jag tyckte det var en jättebra prestation men då sa Reijo att hästen inte var som bäst för dagen och hade lite ont i sina framfötter. Hon kommer att vara ännu bättre den här gången och då blir hon nog inte lätt att tas med. 

Heather Deo kan vara en chansspik för den som vill ha ytterligare ett lopp ogarderat. Men hon har inte visat någon startsnabbhet hittills så frågan är var hon hamnar någonstans. Därför blev det till slut gardering på mitt system.

 I kallblodsloppet som utgör den ­tredje avdelningen är Finseth Yr storfavorit. Han jagar sin fjärde raka seger och den norska hästen har vunnit sex av sina elva lopp på svensk mark. Han är även obesegrad ihop med Jorma Kontio och kan mycket väl vara det efter dagens lopp, trots ett knivigt läge med spår åtta bakom bilen. Men hästen är snabb ut och Jorma Kontio är inte känd för att vara defensiv. Det lär bli ett offensivt upplägg och Finseth Yr kan mycket väl sitta i ledningen efter en bit. Då blir han förstås svårslagen. Jag garderar dock med lägesgynnade Lykkje Tveiten som är startsnabb, samt med Nordby Hugin, ifall det skulle strula för storfavoriten.  

Riktig blänkare

 Admiral As är en riktig blänkare som inte bara är snygg utan han har visat sig riktigt bra också. Sonen till Ready Cash har också lite att leva upp till då han som ett­åring var den dyraste hästen som såldes på auktionen i Milano. Prislappen landade på 3,5 miljoner kronor vilket var auktions­rekord i Italien. Reijo Liljendahl var mannen som ropade in Admiral As som har börjat karriären på bästa vis. Han är obesegrad i tre raka och har övertygat i loppen. 

Senast vann han på ett imponerande sätt från utvändigt om ledaren och enligt Reijo har det här stjärnskottet haft krafter kvar varje gång. Ingredienser finns för att han ska utvecklas till en topphäst och visst har han bra chans i GS75-4. 

Men det kan bli mothugg i början från tuffa konkurrenter på insidan. Daniel Redéns Alert Kronos är bra och Nicklas Westerholms Fire of Noa är startsnabb och blåste till ledningen senast då han vann säkert. Därför blev det till slut gardering.

Milligan’s School var smällfin när han speedade ner Double Exposure senast i Jämtlands Stora Pris efter en perfekt resa signerad Carl Johan Jepson. Han har förstås en toppchans och är ett spikförslag även han i den femte avdelningen. Jag pratade med Stefan Melander i veckan som sa att det här loppet är ett led i matchningen inför  Årjängs Stora Sprinterlopp.

Jag tycker mig dock ha råd att dubbla systemet med Caid Griff som vann från dödens i comebacken, och var toppbra direkt.

Nu vinner ”Brodern”

v Den sjätte avdelningen är ett styrkeprov över tre varv och ser Frankenstein Am som favorit. Det var mycket snack om honom inför senaste starten då han vann övertygande gången innan. Men då kan inte hästen ha känts som allra bäst eftersom Kevin Oscarsson valde ett defensivt upplägg. Frankenstein Am fick chansen för sent ifrån rygg på ledaren och spurtade bra som trea. Fungerar han fullt ut är det bra chans.

Mr Deauville får ses som det främsta motbudet då han har sett jättefin ut på slutet och visat toppform i två raka segrar. 

 Vi avslutar Grand Slam 75 som vi börjar, nämligen med en spik. Det är Brothers N.Arms som verkligen står på tur för en fullträff efter flera tappra insatser. Senast höll han starkt som tvåa bakom Thrust Control efter att ha fått press i ledningen. 

Han är snabb ut bakom bilen och med tanke på att de värsta konkurrenterna har sämre lägen talar mycket för spets och slut. Stefan ”Tarzan” Melander stack dess­utom ut hakan och sa till mig att han tror att ”Brodern” leder runt om. 

Thrust Control (spår åtta) och favoriten Evaluate (spår elva) har Sprintermästaren att tänka på snart och lär köras därefter. ­Inte alltför offensivt med andra ord ...

Micke Carlssons GS75-system

GS75-1: 3 Conrads Rödluva (2, 1)

GS75-2: 5, 1, 9, 6, 12 (3, 11)

GS75-3: 8, 9, 1 (7, 12)

GS75-4: 5, 4, 3, 1, 12 (9, 6)

GS75-5: 4, 9 (5, 2)

GS75-6: 3, 11, 4, 15, 9, 13, 7, 5 (10, 14)

GS75-7: 4 Brothers N.Arms (8, 11)

1 200 rader/1 200 kronor

GS75 från Rättvik sänds i TV12 klockan 14.30.

avMichael Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM

Trav

Hästar

Rättvik