Känslosamma avskedet: ”Han är som min familj”

V75-stjärnan Disco Volante avslutar sin karriär • Skötaren minns tillbaka: ”Bröt ihop fullständigt”

V75-stjärnan Disco Volante har tävlat färdigt.

Nu väntar ett pensionärsliv för den nioårige valacken.

– Jag har tagit hand om otroligt många hästar. Men aldrig någon som Disco, säger hästens skötare, Jenny Gustafsson, till Trav365.

Stall Courants Disco Volante inledde sin karriär hos proffstränaren Marcus Lindgren men sedan 2016 har han funnits i Stefan ”Tarzan” Melanders stall.

Den nioårige valacken har vunnit på V75 vid 14 (!) tillfällen och på sina 99 starter har det blivit 33 segrar – tjänat totalt 5 889 665 kronor.

Den största segern pengamässigt kom i Italien 2019 då Disco Volante slutade tvåa i Gran Premio della Lotteria (Lotterian), en andraplats som var värd drygt en miljon svenska kronor.

Disco Volante är son till Hambletonian-vinnaren Scarlet Knight och hans tredje vinstrikaste avkomma.

Discos karriär över: ”Bästa kompis”

Under måndagen kom beskedet att tävlingskarriären är över, något som Sulkysport var först med att rapportera om.

Jenny Gustafsson, 40, har sedan ”Disco” kom till Melander varit hästens skötare och det är med både stolthet och visst vemod hon nu tänker tillbaka på alla minnen de två haft tillsammans.

– Vi har otroliga minnen tillsamman. Disco är min bästa kompis, han betyder lika mycket som min familj, han var ju min häst fast ändå inte min. Jag har tagit hand om otroligt många hästar. Men aldrig någon som Disco, berättar hon för Trav365.

”Glädje och tårar av lycka”

Jenny Gustafsson fastnade tidigt för just Disco Volante. De blev vänner för livet och minnena är många.

– Han är världens snällaste häst som också var väldigt egen. Han ville ha det på sitt sätt och det fick han. Han var väldigt tuff att köra i början. Men när man lärde känna honom så blev han bara bättre och bättre och efter han blev kastrerad så blev han mer harmonisk, säger hon och fortsätter beskriva sin ögonsten:

– Vi jobbade väldigt hårt med att få honom i en balans han trivdes med. Jag kanske var lite väl överbeskyddande ibland, men han var ju mitt allt. Inget fick hända honom. Vi har haft en sån jäkla resa tillsammans, så mycket glädje och tårar av lycka.

Hur blir livet utan Disco och kommer du kunna träffa honom i framtiden?

– Jag är så stolt över hur många som följt och hejat på oss. Han blev ju folkets häst. Det är man jävligt stolt över. Jag kommer försöka hälsa på honom så mycket jag kan. Han bor bara 45 minuter ifrån mig, på en fantastisk gård (Molnebo Säteri) där han kommer äta och leka med sina nya kompisar.

Jenny Gustafsson och Disco Volante tog 14 (!) V75-segrar tillsammans.
Jenny Gustafsson och Disco Volante tog 14 (!) V75-segrar tillsammans.

”Jobbig period – bröt ihop fullständigt”

Tävlingskarriären bestod av nästan 100 starter och det är svårt för skötaren att välja ut några få gånger.

– Jag har så många minnen och alla betyder så otroligt mycket. Men segern i Umeå på V75 (2018, Bronsdivisionen), han var lite stökig den dagen och jag var nervös som vanligt. Guldfinalen på Solvalla (mars 2020) när han gick 1.10,9 över medeldistans, trodde aldrig att han skulle hålla hela vägen, men han bara ångade på. Den segern är mäktig. Till och med kusken Uffe var rörd, säger Jenny och fortsätter:

– Resan vi gjorde till Italien (blev tvåa i Lotterian) och hans sista lopp han vann på Färjestad. Var en jobbig period för mig och Disco då, så när han vann bröt jag ihop fullständigt. Men vilken känsla det var. En ”hållkäften”- smäll. Jag har så många att tacka som varit med på denna resa, helt fantastiska människor jag haft runt mig. Mest tack till Courant för att jag fått ta hand om Disco och tack till Stefan och en otroligt viktig person för både mig och Disco har varit kusken Uffe. Tack alla.

Ska sluta som skötare – efter 23 år

Hur blir det för dig nu? Kommer du att fortsätta som skötare?

– Jag kommer jobba på ett tag till. Men kommer jobba min sista vinter i alla fall. Det är ett tufft jobb men är också otroligt roligt. Men jag har jobbat länge och vill hinna göra något annat också och det hinner jag inte om jag ska göra ett bra jobb som jag är nöjd med.

– Jag blev 40 år i november och har jobbat som hästskötare i 23 år. Hoppas verkligen det kommer nya till sporten för det är så otroligt roligt. Men kroppen är lite sliten och jag behöver ta hand om mig också. Vad jag ska göra har jag inte riktigt kommit fram till än. Har inte gjort något annat i mitt liv.

Disco Volante deltog i Elitloppet åren 2019 och 2020 utan att ta sig till final.

Jenny Gustafsson med ”Disco” och kusken Ulf Ohlsson som körde hästen i 77 av de 99 starterna under karriären.
Jenny Gustafsson med ”Disco” och kusken Ulf Ohlsson som körde hästen i 77 av de 99 starterna under karriären.
Kretsen runt Disco Volante efter segern i Lars Axelssons lopp på Gävletravet (2019).
Kretsen runt Disco Volante efter segern i Lars Axelssons lopp på Gävletravet (2019).
Jenny Gustafsson blev ofta väldigt känslosam i samband med Disco Volantes starter.
Jenny Gustafsson blev ofta väldigt känslosam i samband med Disco Volantes starter.
Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN