”Han betyder mycket för mig och var enormt bra”

Christoffer Eriksson om • Storloppssegern • Papparollen • V75-chanserna • Motgångarna: ”En av de tuffaste perioderna i mitt liv”

Uppdaterad 2022-05-07 | Publicerad 2022-05-02

Christoffer Eriksson.
Christoffer Eriksson.

Christoffer Eriksson gjorde under söndagen comeback bakom Cokstile.

Succén blev omedelbar – och tack vare segern är man nu klara för Elitloppet.

– Han betyder mycket för mig och var enormt bra, säger Christoffer till Trav365.

Cokstile blev under den gångna helgen den nionde hästen in i Elitloppet. Och det efter en imponerande uppvisning i storloppet Finlandia Ajo. I sulkyn satt en överlycklig Christoffer Eriksson som kort före mål bjöd på en härlig segergest. Man kunde se att den vinsten betydde något extra för honom.

– Jag kände direkt när vi kom ut för att värma honom att han var i väldigt fin författning. Redan då fick jag en bra känsla. Visst var det glädjande att vinna ett så stort lopp, Finlands största, och han var enormt bra, berättar Christoffer för Trav365.

Cokstile verkar ha fler liv än katten och presenterades nu i ett bländande skick, vilket kanske var överraskande för många spelare då han inför söndagens lopp mest radat upp ”nollor” under en tid. Dessutom hamnade hästen utvändigt ledaren...

– Jag har följt honom hela tiden och det är inte så att han varit dålig på sistone. Gårdagens lopp blev utstakat på ett sätt som passar honom. Han gillar positionen utvändigt ledaren. 400-500 kvar tyckte jag att vi hade en väldigt bra chans att vinna.

”Det är spelets regler”

Den av Erik Bondo-tränade nioåringen kommer nu att laddas mot Elitloppet och under tiden stå hos Jerry Riordan. Christoffer ser fram emot sista söndagen i maj och hoppas att han åter får sköta tömföringen.

– Det gör jag givetvis men det finns inga garantier i den här sporten.

Du stärkte säkert dina aktier under gårdagen...

– Ja, när de redan frågat om det så skulle jag bli väldigt förvånad om det blir något annat.

Eriksson blev, trots fina framgångar, under en period petad som kusk.

– De var väl inte nöjda just då. Jag lägger dock inte så stort fokus kring det, det är spelets regler. Mitt liv kretsar inte kring Cokstile.

Vi gissar dock att det trots allt kändes lite extra i hjärtat när han blev tillfrågad att göra comeback i sulkyn.

– Det var Erik Bondo som ringde och frågade om jag ville köra i Skandinavien under sommaren. Hästen betyder mycket för mig och som kusk vill man vara med i de större loppen.

Bra startspår är a och o

En stor seger, absolut, men när Christoffer blickar tillbaka på sin karriär är det tre vinster som smäller högre för honom.

– Trots min ålder har jag fått vara med och vinna många stora lopp. Segern i VM med Twister Bi var stor med tanke på förstapriset och att det kördes i Amerika. Hästen var väldigt svår och knepig men betydde väldigt mycket för mig.

– En annan viktig vinst var den med Diamanten i Sprintermästaren 2017. Halmstad är min andra hemmabana och inramningen där är fantastisk.

Slutligen lyfter han även fram 2015 års vinst i Treåringseliten med Sucre, tränad av mentorn Tomas Malmqvist.

– Det var hos Tomas jag påbörjade min karriär och det är mycket tack vare honom som jag fick chansen att utvecklats till den jag är nu. Den segern är nog den känslomässigt starkaste för mig av den anledningen.

Topplistan lär dock ändras en aning om han mot förmodan vinner Elitloppet senare denna månad. Och ska man tro honom så är det absolut inte otänkbart.

– Kan han vara strået vassare i Elitloppet, vilket kretsen kring hästen tror att han kan vara, så har han väldigt bra chans att sluta riktigt långt framme. Hur långt det räcker beror dock på vilket startspår han får i försöket. Det är a och o i dessa storlopp. Man måste ha turen på sin sida.

”Räknas inte som en seger”

2020 var året då Propulsion var först i mål i Elitloppet men som sedan fråntogs vinsten. Istället flyttades måltvåan Cokstile upp ett hack, men än i dag har segerkusken svårt att glädja sig åt framgången.

– Det räknas inte som en seger för mig, även om det står i resultatraden att vi vann. Det blev ett hederspris och prispengar men jag saknar känslan att vara först i mål. Rätt ska dock vara rätt.

Jägersrotränaren kunde under fjolåret visa upp fina stallsiffror, med rekord både när det gäller tränarsegrar och intjänade pengar med nästan sex miljoner. I år har det dock gått desto tyngre.

– Vi har haft en tuff period nu i vinter. Först var det dåliga träningsförhållanden och sedan fick vi in lite sjukdomar i stallet. Det har varit en av de tuffaste perioderna i mitt liv, men samtidigt är det tur att man hunnit vara med under ett antal år. Om jag däremot upplevt detta när jag började som tränare så hade det varit svårare att ta motgångarna.

– Känslan är att säsongen drar igång först nu. Vi kommer igen och jag har ett mycket starkare stall nu, både när det gäller hästar och ägare. Jag skulle bli förvånad om vi inte får en bra säsong.

Eriksson trivs i papparollen

När saker och ting varit som tuffast har dock familjen spelat en viktig roll. Förra sommaren blev nämligen Christoffer Eriksson och Isabella Bergh föräldrar till en liten dotter vid namn Cornelia. Inom kort fyller hon ett år och vi tillåter helgens succéman att blicka tillbaka till det gångna året.

Hur har ditt liv förändrats sedan du blev far under juni månad?

– En hel del men samtidigt har det också varit en av anledningarna till att jag inte grävt ner mig under de tunga perioderna. Det har fungerat väldigt bra hittills och jag har kunnat anpassa mig till papparollen.

Är hon mest lik pappa eller mamma till utseendet?

– Som tur är liknar hon mamma, säger Christoffer och skrattar.

Finns det något med faderskapet och din roll som pappa som överraskat dig?

– Du kan aldrig förklara det innan hur det kommer att vara. Det kom dock naturligt för mig och jag är nog rätt så bra som pappa. Delaktig och så, även om jag inte kunnat ta någon föräldraledighet ännu.

”Han är inte sämre än dem”

Med en frisk familj och likaledes sjukdomsfria hästar i stallet ser Eriksson ljuset i tunneln. Till helgen selar stallet ut en vass duo i form av Grappa Boy (V75-5) och Rackham (V75-6). Båda har lottats till bakspår men tro inte att tränaren kastat in handduken riktigt ännu.

– Grappa var ute i kval till Kungapokalen senast och hade inte den farten som krävdes. Jag hoppas dock att han blivit vassare med den genomköraren.

– Rackham hade ingen bra dag senast men drogs då med en halsinfektion, trots det slutade han femma. Den dagen är dock bara att glömma.

Reklamhästen Rackham möter två kanoner i form av Oscar L.A. och Unico Broline, men någon överdriven respekt för den duon har Eriksson inte.

– Det är inte så att jag är rädd för någon och han är inte sämre än dem, avslutar Christoffer.

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!