Upptäckte märken på hästen – blir avstängd

Johan Untersteiner vann på V75 – straffades med fem dagars avstängning efter loppet

Stjärnkusken Johan Untersteiner vann V75-3 med Opulent Tile.

Efter loppet upptäcktes märken på hästen vid en dopningkontroll. Nu får Untersteiner böter och fem dagars körförbud.

– Det är klart att vi inte ska ha några märken på hästarna. Det är prio ett och vi är väldigt måna om våra hästar, säger Johan Untersteiner till Travronden.

I V75-3 från Jägersro i lördags vann stjärnkusken Johan Untersteiner med Peter Untersteiners Opulent Tile.

Direkt efter målgång bestraffades Johan Untersteiner för snäv körning och tilldömdes böter på 1 500 kronor.

Vid dopningskontrollen efter målgång upptäckte personalen på Jägersro märken på hästen. Då straffades Johan Untersteiner igen. Den här gången med böter 4 000 kronor och avstängning i fem dagar, mellan den 5 till 10 december. Det är något Travronden rapporterar om.

”Har dömt rätt”

Johan Untersteiner säger så här till facktidningen om bestraffningen.

– Det är klart att vi inte ska ha några märken på hästarna. Det är prio ett och vi är väldigt måna om våra hästar. Jag blev alltså inte dömd för min drivning först. Då är drivningen korrekt enligt domarna. Varken domarna eller jag tyckte att jag missbrukade körspöet, säger han till tidningen och fortsätter:

– Därför är det väldigt olustigt att det blev ett märke som jag fick se klart och tydligt. Det är svårt att skydda sig mot så länge vi har körspöet. Sedan behöver det inte vara körspöet som ger märke heller, det kan vara en töm också till exempel.

Johan Untersteiner förstår dock att det blir böter och avstängning.

– Ja, alltså vi måste ha ett strikt regelverk. Som det är i dag har man dömt rätt helt enkelt. Det är ändå tudelat. Det är ingen som vill skapa märken på en häst.

”Kan döma under hela tävlingsdagen”

Svensk Travsports sportchef Petter Johansson säger så här till Trav365:

– Måldomarnämnden kan döma under hela tävlingsdagen, ibland händer det att domarna efter avslutat lopp för information som ger underlag för nya överväganden och då måste de även väga in detta i sin bedömning. I det här fallet har måldomarnämnden säkerställt att märkena kom från drivningen i loppet, därav får Johan en påföljd, säger han och meddelar att det under 2021 kommer en skärpning av paragraf 60 i tävlingsreglementet:

”… Om påföljd utdömts för felaktigt bruk av körspö ska aktuell häst undersökas av funktionär. Om märken påträffas, vilka kan kopplas till bruket av körspö, ska banveterinären uppmanas att undersöka hästen”.

– Vi har gått ut med hanteringsanvisningarna gällande §60 i tävlingsreglementet till samtliga måldomare, hur måldomarnämnden och funktionärer ska agera i samband med den typen av händelser, säger Johansson.

Trav365 har sökt Johan Untersteiner utan framgång.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

ÄMNEN I ARTIKELN