V75

”Jag vet att Prinsen finns med och hjälper”

Uppfödaren Anna Maria Öberg efter Månlykke A.M.:s bragdlopp på V75: ”Var där för att vinna”

Av: 

Andreas Örtengren

TRAV

Den folkkäre travhästen Månprinsen A.M. dog förra året.

Men hans gener lever vidare.

Under lördagen krossade nya stjärnskottet, Månlykke A.M., megastjärnan Odd Herakles, som hade 20 (!) raka segrar.

– Jag vet det kan låta kaxigt men jag ser det som ett tronskifte och Prinsen finns med oss från en annan dimension, säger uppfödaren Anna Maria Öberg till Trav365.

Den omåttligt populäre och framgångsrike kallblodsstjärnan Månprinsen A.M. avlivades i slutet av förra året då han blivit farlig för både sig själv och sin omgivning.

Nyheten slog ner som en bomb och var en chock för trav-Sverige.

Efter dödsfallet stod delägaren Anna Maria Öberg (sambo till tränaren Gunnar Melander) i valet och kvalet om att avsluta hela sin verksamhet – men beslutade sig till sist för att fortsätta, av blott en anledning, arvtagaren, avkomman och framtidslöftet Månlykke A.M., som hon är uppfödare till.

”Älskade underbara häst du finns inte mer men du kommer alltid att leva i mitt hjärta och min själ”, skrev Öberg då i ett längre mycket känsloladdat inlägg på Facebook.

Nu fyra månader senare har den sjuårige hingsten Månlykke A.M. hunnit med att starta i tre lopp efter sin vinterträning – vilket har resulterat i tre överlägsna segrar.

Men det som hände under lördagen på Bergsåker, kan inte beskrivas som något annat än ett stycke travhistoria.

Efter spårlottningen: ”Nere i källaren”

I den tredje avdelningen (V75–3) skulle världens bästa kallblod Odd Herakles försöka ta sin 21:a (!) raka seger och spelades till mycket stor favorit på streckspelet.

Norske toppkusken Tom Erik Solberg tog sig enkelt till ledning med storstjärnan medan Månlykke fick en tuff inledning i tredjespår och sedan dödens.

Men trots de tuffa oddsen hade inte uppfödaren Anna Maria Öberg givit upp.

På upploppet krossade Månlykke A.M. ledaren.

– När jag först såg att vi hade fått spår elva så tänkte jag att det skulle inte gå, men Gunnar sa att vi skulle vända tanken. Från början var jag riktigt nere i källaren, men vi bestämde oss för att åka till Bergsåker för att tävla på allvar och bara köra, säger hon och berättar vidare om lördagens lopp:

– Jag tänkte bara en sak att han skulle vinna även när han låg utvändigt Odd Herakles. Hade jag sagt det innan lopp så hade det blivit lite fel då vi hade förutsättningarna emot oss. Då var jag tvungen att ligga lite lågt, men samtidigt visste jag att Odd Herakles inte fått så mycket tryck vid många av hans segrar. Det var en underbar känsla och ”Lykke” skulle bara vara först i mål.

73-årige tränaren Gunnar Melander har hela tiden varit tydlig när det kommer till ett eventuellt deltagande i årets upplaga av Elitkampen (kallblodens Elitlopp) på Solvalla.

55-åriga Anna Maria Öberg bekräftar planerna och berättar vidare om hästens kommande uppgifter.

– Sen han kom till oss har allt varit på hans egna villkor och jag kan bara instämma i beskedet att det inte blir någon Elitkampen i år. Gunnar har sagt att nästa lopp vi kör är antingen på Åby eller i Vårbjörken på Umåker.

Anna Maria Öberg och Månlykke A.M. (Erik Perssons Memorial, Årjäng – 2020)

Foto: Malin Albinsson / TR BILD

Jämförelsen: ”Betytt lika mycket ändå”

Efter lördagens insats är det oundvikligt att inte göra jämförelsen mellan Månprinsen och arvtagaren Månlykke.

Liknelsen är något som Anna Maria Öberg själv har tänkt på – men hon är tydlig med att man får jämföra på rätt sätt.

– Skulle det vara så att ”Lykke” blir bättre så får det vara så. Han kan bli riktigt, riktigt bra, det är vi säkra på. Vinterträningen har slagit väl ut och han har utvecklats enormt. Vem som är bäst eller vem som i slutändan är den bäste är inget som påverkar min syn på Månprinsen, han skulle betytt lika mycket för mig även om han inte varit så framgångsrik.

Många menar att lördagens insats av Månlykke var ett tronskifte. Hur ser du på det?

– Jag vet att det kan låta kaxigt men jag ser det faktiskt så. Vi fick inget gratis utan han fick jobba i dödens och vann till slut ganska enkelt. Vi har under en tid förstått att han kan bli riktigt bra och nu fick han visa det. Vi sa tidigare att när Månprinsen tävlat klart, då slutar även vi, men nu är vi kvar egentligen bara för Månlykkes skull.

”Månprinsen finns hela tiden med oss”

Anna Maria Öberg blev förkrossad då Månprinsen A.M. dog.

Även om Månlykkes prestationer är fantastiska är det samtidigt en påminnelse om den djupa smärta hon tidigare kände – men samtidigt en tröst.

– Jag vet att Prinsen finns med och hjälper, han finns hela tiden hos oss på något sätt. Han finns kvar och det genom ”Lykke”, någonstans i en annan dimension. Det är lite tröstfullt men samtidigt är det som hände med Prinsen väldigt jobbigt för mig att prata om, säger hon avslutningsvis med darrande röst.

Månlykke A.M. formades av tränaren Jan-Olov Persson fram till oktober 2019.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kallblodsikonen: ”Det var ett tronskifte”

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

V75

Trav

Hästar