Lämnar nämnden efter konflikt med förbundet

Ordföranden och vice ordföranden i STAD skriver öppet brev till Svensk Travsports styrelse: ”Det strider mot allt...”

Presskonferensen där Svensk Travsport presenterade utredningen i  Propulsion-fallet i oktober. Nu, sex månader senare, har fortfarande ingen dom mot tränaren Daniel Redén kommit. Och Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd är i konflikt med förbundet.
Presskonferensen där Svensk Travsport presenterade utredningen i Propulsion-fallet i oktober. Nu, sex månader senare, har fortfarande ingen dom mot tränaren Daniel Redén kommit. Och Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd är i konflikt med förbundet.

Skandalen kring Propulsion-fallet växer.

Nu lämnar ordföranden och vice ordföranden Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd.

Anledningen: konflikt med förbundet Svensk Travsport.

För knappt ett år sedan uppdagades skandalen om att Propulsion vunnit Elitloppet 2020 och tävlat olovligen i Sverige sedan 2015, eftersom hästen blev nervsnittad i USA, innan han köptes till Sverige av nuvarande ägarna Stall Zet.

Det var planerat att domen mot tränaren Daniel Redén, även vd för Stall Zet, skulle komma i slutet av maj.

Nu är det oklart vad som händer med den saken.

Under torsdagen blev det klart att juristerna Sari Olausson, ordförande i STAD och Anette Fassl, vice ordförande, ställer sina platser till förfogande i STAD, Svensk Travsports Ansvars- och Disciplinnämnd, i ett öppet brev till Svensk Travsports styrelse.

”Skulle ses som ytterst allvarligt”

Anledningen: en konflikt med förbundet i Propulsion-fallet.

”Vecka 20 var det tänkt att förhandlingar skulle påbörjas i STAD angående det största ärendet i svensk travhistoria – nämligen ärendet rörande Propulsion. ST:s VD har vid två tillfällen den senaste tiden kontaktat STAD. Vid det första tillfället ville VD ha ett möte med oss två jurister utan att motparten och dennes ombud skulle närvara. Vi informerade om att det är helt uteslutet med ett möte under pågående process. Det strider mot allt vad objektivitet och opartiskhet kräver”, skriver Olausson och Fassl.

Duon menar att Svensk Travsports arbetssätt där material i utredningen eller den så kallade ”slasken” har gallrats eller förstörts inte följer Europakonventionens stadgar i artikel 6 rätten till ”fair trial”.

I Propulsion- ärendet har motpartens ombud och STAD uppmanat ST – vi har inte ålagt ST något eftersom vi inte har den befogenheten – att överlämna material som efterfrågats av motparten. Vi hade också en förberedande förhandling där ST, Jesper Arvenberg och undertecknade deltog. ST har tillstått att material har gallrats, dvs förstörts. Än mer anmärkningsvärt är det att, som vi har uppfattat saken, material har gallrats efter den förberedande förhandlingen”, står det i det öppna brevet till Svensk Travsports styrelse.

Man fortsätter:

Detta strider helt mot rätten till partsinsyn att ST ensidigt förfogar över vad som är väsentligt eller inte. Oberoende av om ST skulle anse att något av materialet är nonsens så kan inte ena parten avgöra detta. Om vi i våra civila arbeten skulle radera saker som vi har kännedom om skulle det ses som ytterst allvarligt. OM ST anser att GDPR lägger hinder i vägen för en ”fair trial” så borde man ha tagit höjd för detta långt tidigare. Frågan har överhuvudtaget inte uppmärksammats förrän i detta ärende.”.

”Har startat i strid mot det svenska reglementet och djurskyddslagen”

Torsdagen den 29 oktober 2020 kallade Svensk Travsport till presskonferens där utredningen i Propulsion-fallet presenterades.

Där konstaterades att Propulsion tävlat nervsnittad i Sverige sedan 2015, något som är otillåtet.

– Det står utom tvivel att Propulsion nervsnittades den 27 april 2015. Propulsion har startat 45 gånger, vid 38 olika tävlingstillfällen, i strid mot det svenska reglementet och djurskyddslagen, sa Svensk Travsports vd Maria Croon.

Stjärnhästens resultat på svenska banor ströks och Stall Zet blev återbetalningsskyldiga av de 26 miljoner kronor som hästen sprungit in i prispengar. En faktura som Stall Zet senare bestridit.

Någon dom mot tränaren Daniel Redén, som köpte in hästen på auktion, hösten 2015 presenterades inte av förbundet 29 oktober i fjol.

– Inom någon månad kommer domen mot Daniel Redén, sa förbundsjuristen Göran Wahlman och fortsatte:

– Vi kommer inte att yrka på något uppsåtligt brott mot Daniel Redén.

Tränaren Daniel Redén är en av Sveriges mest framgångsrika travtränare och har vid flera tillfällen valt till årets tränare, senast för år 2020, på Hästgalan, och har de senaste åren legat i topp över listan över segerrikaste tränare.

Svensk Travsport valde på fredagseftermiddagen att bemöta det öppna brevet på sin hemsida:

”Det är med stor förvåning vi mottagit det öppna brev där ordförande och vice ordförande ställer sina platser till förfogande. Anledningen till detta ska vara det brev som Svensk Travsports VD Maria Croon skickat till STAD den 14 april”.

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!