Elitloppet 2020

”Hoppas att rekordet ryker all världens väg”

TV4 hoppas på miljonpublik under Elitloppet • Så blir sändningarna • Så följer du dramat i tv-soffan

Av: 

Daniel Söderbäck

TRAV

Elitloppet avgörs inför tomma läktare.

Då storsatsar TV4 med extra kameror för att ta tittarna bakom kulisserna – och slå ett nytt tittarrekord.

– Jag tror och hoppas att det gamla rekordet ryker all världens väg, säger Björn Ekmark, senior producer på produktionsbolaget Kanal 75.

Det inleds klockan 12 på fredag i TV12 för att avslutas i TV4 klockan 21 på söndagskvällen.

TV4 och deras kanaler storsatsar inför Elitloppshelgen med 16 timmar trav.

Och uppdraget blir än mer viktigt nu – när publiken får sitta hemma i tv-sofforna i stället för att få ta del av travfesten på plats på Solvalla.

– Det är veckor och månader med stenhårt jobb och intensiv planering, allt för att kunna bjuda på en så häftig tittarupplevelse som bara möjligt. Det blir ett väldigt annorlunda Elitlopp i år, även för TV-produktionen. Våra reportrar kan inte arbeta lika flexibelt, studion flyttar inomhus och dessutom har vi inget publikhav som stämningshöjare. Då gäller det för oss att anpassa oss och vara kreativa, men vi storsatsar och jag kan lova att det kommer att bli en häftig show, säger Björn Ekmark, senior producer på produktionsbolaget Kanal 75 som står bakom TV4:s travsändningar. Han fortsätter:

– Vi kommer att ha spännande och intressanta gäster från runtom i landet. Dessutom kommer vi att bjuda på en del nya element med hologram och vr-teknik. Samtidigt får man inte glömma att vi har världens bästa grundprodukt att luta oss mot: travsport i absolut världsklass.

”Förtjänar miljonpublik”

I och med att publiken stannar hemma och att finalen av Elitloppet är flyttad till start klockan 20.30 på söndagskvällen i stora TV4, så tror Ekmark att tittarrekordet från 1999, när Remington Crown vann. Då såg 620 000 personer sändningarna.

– Jag tror och hoppas att det gamla rekordet flyger all världens väg. Elitloppet förtjänar en miljonpublik och det vore väl på tiden att det blev så nu, och att det fortsätter på den banan, säger Ekmark.

Vad innebär det för er att Elitloppsfinalen är flyttad till bästa sändningstid på söndagskvällen?

– Det innebär att vi säkert kommer ha många som ser Elitloppet för allra första gången. Och målet är förstås att alla som tittar i år även ska sitta bänkade nästa år, antingen hemma i soffan eller på Solvalla.

Känner ni någon press att det förmodligen blir så många förstagångstittare?

– Nja, press vet jag inte, men ett ansvar förstås. Men mest ska det bli superkul att få visa upp det häftigaste som finns, Elitloppet, för nya tittare.

”Ska känna hästdoften”

Och trots att publiken inte kommer vara på plats – så kommer de som följer sändningarna få mer information än någonsin.

– Eftersom publikfesten och den enorma atmosfären normalt sett är en stor del av tittarupplevelsen får vi justera produktionen. Det kommer att innebära ett tätare fokus på sporten och hästarna, både backstage och i loppen. När vi inte har någon publik får hästarna spela en ännu större huvudroll, man ska känna hästdoften och höra mullret hemma i soffan. Och vem vet, kanske dyker det upp någon Elitloppshäst i studion också...

Även tv-tittarna kommer att integreras än mer och har bland annat möjlighet att ställa frågor till TV4:s stallbacksreporter, som han sedan kan passa vidare till de aktiva.

– Det kommer att finnas en livechatt som är öppen hela veckan, det kommer att vara ett konstant flöde med omröstningar, quiz, nyheter och spännande uppdateringar kring Elitloppet. Vår stallbacksreporter Peter Andersson kommer att finnas på chatten hela helgen och vara länken mellan tittare, sporten och tv-sändningen. Han kommer förmedla åsikter, svara på frågor och även kunna springa tittares ärenden för att jaga info på stallbacken. På så vis hoppas jag att publiken ändå blir en naturlig del av sändningen, om än hemifrån.

Till sist då. Hur känns det när en Elitloppshelg är över för din del?

– Det är jobb dygnet runt de sista två veckorna fram till att slutcollaget rullar efter finalen. Känslan då... Vad ska man likna det vid? Det är som när man var barn och varit en heldag med skolklassen på Liseberg; man är sockerhög, allt snurrar, man är helt tom och lycklig - och längtar redan tillbaka, till nästa år. Eller, kanske känner man sig mer som läraren som behövt hålla reda på 30 sockerstinna 10-åringar? Något åt det hållet...

Publisert:

LÄS VIDARE

Tackade nej till att köra årets Elitlopp

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2020

Elitloppet

Trav

Solvalla

TV4