Hästarna som kan ge dig 59 miljoner på V75

Hemmatränaren Paw Mahony optimistisk • Går all in på V75 • Helt ospelade • ”Jag kör så länge lampan lyser”

Av: Andreas Örtengren

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Kurt Enievåg, Maria Holmén / TR BIlD
Paw Mahony tror sig kunna skrälla med sin femåriga märr, R.K.Queen, på V75 på hemmaplan

En ensam vinnare kan ta hem 59 miljoner på V75.

Vägen mot de stora pengarna kan gå igenom hemmakusken Paw Mahony – som vill varna spelarna kraftigt.

– Jag tycker flera av mina hästar är märkligt bortglömda, säger 37-åringen till Trav365.

På lördag avgörs V75 på det idylliska Årjängstravet i Värmland.

Höjdpunkten är naturligtvis ”Årjängs Stora Sprinterlopp” som avslutar det stora streckspelet – med en halv miljon till vinnaren.

Dessutom innehåller omgången en jackpott på 59 miljoner som ger spelarkollektivet extra högt värde.

I fjol landade utdelningen på 291 000 kronor för de som hittade alla sju rätt och i år finns det goda möjligheter att det blir ännu mer – i alla fall om vi ska tro hemmakusken och tränaren Paw Mahony.

”Tanken är att leda runt om”

37-åringen har fyra hästar till start på V75 och två av dem startar i den andra avdelningen (V75–2).

Det är ett försök till Diamantstoet över distansen 2 140 meter med voltstart – och Mahonys båda hästar står ensamma på startvolten.

– Jag kör själv 1 Livi Opal H.M. som står perfekt inne på pengarna och jag kommer att försöka leda loppet runt om. Tanken är ett jämnt och hårt tempo och jag tror min häst kan gå en 14-tid på distansen vilket bör räcka långt. Senast såg det inte ut att finnas några sparade krafter men det gjorde det, säger han och berättar vidare om sin taktik:

– Hon har felfri varit sämre än tvåa vid ett tillfälle och raden hade faktiskt kunnat vara ännu bättre. Senast behövde hon loppet och gick med skor och ett öppet huvudlag. Nu går vi all in och kör barfota runt om för första gången. Dessutom jänkarvagn och helstängt. Hon ska absolut räknas tycker jag. Hon är alldeles för lite streckad kan jag tycka med sina två procent.

Din andra häst i loppet, 2 O’Hara Garbo, körs av sambon Nathalie Blom. Hur är läget där?

– Hästen har gjort det bra sen hon kom och utvecklats fint men tanken är att ge henne ett snällt lopp och köra för en peng. Det blir barfota runt om, helstängt och första gången med jänkarvagn.

”Märkligt bortglömd av spelarna”

Paw Mahony har förstås laddat lite extra inför denna dag på hemmaplan och allra mest tror kusken på R.K.Queen i den femte avdelningen på V75-spelet, som är ett Klass II-försök.

Den femåriga märren startar från spår sex bakom bilen över distansen 1 640 meter med bilstart.

Hästen är bara streckad på en procent och det ser ut att bli ett svalt intresse från spelarna – något som Paw Mahony tycker är märkligt.

– Hon satt fast senast i Lindesberg men kändes riktigt fin. Formen är god och jag tycker hon är märkligt bortglömd av spelarna. Som jag läser loppet kan vi ta hand om ledningen och därifrån tycker jag det är hästen att slå, säger 37-åringen och berättar vidare:

– Kanske är det dags nu att rycka urryckarna för första gången och jag är optimistisk. Allt känns bra med hästen och det är vår bästa chans i omgången. Dessutom körs hon nu i en jänkarvagn.

”Tanke och själ med verksamheten”

Mahony har 27 hästar på sin träningslista och av dem är många unghästar.

– Vi har alltid haft en unghästprofil med många inkörningar. Av de hästar som just nu startar har vi inte vunnit så mycket men det handlar om att vi ofta bygger upp dom och kör snällt. De gör det bra hela tiden och tjänar pengar.

– Vi har en tanke och en själ med verksamheten som jag vet att många hästägare uppskattar. Jag tycker det ser bra ut inför framtiden och nu på Årjäng är det läge att satsa med några av hästarna.

Till sist, tror du Björkeviking kan skrälla i kallblodsloppet (V75–4)?

– Han har lopp i kroppen nu och var fin senast i Arvika, men ingen segerkänsla utan vi smyger med till en liten peng.

Publicerad:

LÄS VIDARE