Svante Båth: ”Ingen vrålöverraskning...”

Solvallatränarens häst Attraversiamo är klar för Elitloppet

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: THOMAS BLOMQVIST / TR BILD
Solvallas Svante Båth

Attraversiamo är klar för Elitloppet.

Det till 55-årige proffstränaren Svante Båths glädje.

– Anders Malmrot hörde av sig redan för några månader sedan, berättar Svante Båth.

13 segrar på 19 starter och 8,4 miljoner kronor i insprungna prispengar. Det är femårige Kiss Francais-sonen Attraversiamos facit på tävlingsbanan hittills. Bland de största segrarna kan Svenskt Travderby och Prix Readly Express som fyraåring och E3 som treåring nämnas.

Nu väntar det största provet hittills för Solvallatränaren Svante Båths Attraversiamo, Elitloppet på Solvalla.

”Både kul och skönt”

Efter segern i Svenskt Travderby på Jägersro i september i fjol fick Attraversiamo vintervila, han var sedan tillbaka på tävlingsbanan på V75 på Umåker den 18 april och levererade med seger direkt, trots sju månaders frånvaro.

– Det blev ett tufft lopp med dödens då men han har klivit ur det loppet på ett bra vis och ska må bra av det loppet. Det var både bra och skönt att han gick så fint direkt, säger Svante Båth.

Vad säger du om Elitloppsinbjudan?

– Det är både kul och skönt.

”Ingen vrålöverraskning”

Har Elitloppet på Solvalla i år varit Ert mål hela tiden?

– Det var inte det första loppet som kom upp i mitt huvud när vi vann Svenskt Travderby i fjol direkt, men mognadsprocessen och att Anders Malmrot själv tog upp det rent allmänt för några månader sedan och frågade oss hur vi eventuellt ställde oss till Elitloppet så var det ingen vrålöverraskning att han fick en inbjudan, även om det var överraskande att det kom så pass tidigt och att han blev inbjuden som den fjärde hästen.

Hur tror du Attraversiamo står sig i ett Elitlopp?

– Jag tror att han står sig väldigt bra. Jag vill ut med honom en gång innan Elitloppet över kort distans så han får lite spring i benen, och när man såg de bästa loppen han gjorde i fjol, kanske framför allt Prix Readly Express på Solvalla, så vann han på den segertiden med krafter kvar och med det loppet på näthinnan behöver han inte bli bättre för att vara med i eliten, säger Svante Båth.

”Ska bli spännande”

Finska duon Chief Orlando och Elian Web samt italienske Vivid Wise As är sedan tidigare inbjudna till Elitloppet, och under onsdagen presenterade Solvallas sportchef Anders Malmrot den fjärde hästen i svenske femåringen Attraversiamo.

– Intrycket på honom när han vann Prix Readly Express var strålande och han krönte sedan säsongen med att vinna Derbyt. Attraversiamo, som alltid varit en undantagshäst, ska bli spännande att se emot de allra främsta, sa Anders Malmrot.

Elitloppet är ett inbjudningslopp där 16 hästar tävlar i två olika försök med åtta hästar i vardera. De fyra främsta i varje försök möts i en final där segraren erhåller tre miljoner kronor. Elitloppet avgörs på Solvalla söndagen den 31 maj.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN