Stefan Melanders nya auktionsklipp

”Tarzan” fyndade Evaluate i USA

Av: Christoffer Wickman

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: TR Bild
Evaluate

Stefan Melander fyndade Nuncio för 7 000 dollar på auktion i USA. Världsstjärnan sprang sedermera in 28,6 miljoner kronor.

Nu kan stjärntränaren ha gjort ett nytt jätteklipp.

– Vi gav runt 25 000 dollar för Evaluate, säger Stefan Melander.

Det var 2012 som Stefan ”Tarzan” Melander hittade travhästen Nuncio på auktion i Harrisburg i USA.

Melander föll pladask för hästen och köpte honom för 7 000 dollar, runt 50 000 kronor. I sammanhanget ”ingenting”, och snacka om fyndköp.

Nuncio sprang under sin makalösa karriär in 28,6 miljoner kronor och vann i stort sett allt som går att vinna som travhäst, bland annat Elitloppet, Oslo Grand Prix och Sundsvall Open Trot – för att nämna några storlopp.

Nu kan Melander ha gjort nästa jättefynd. Fyraårige Evaluate är hittills obesegrad på svensk mark efter två starter och hyllas stort, och många både tror och hoppas att det kan vara en ny Nuncio.

”Hade väldigt bra exteriör”

Stefan Melander berättar om köpet av Evaluate, som innan han kom till Sverige från USA tränades av Stefans brorson, Markus M Melander.

– Jag brukar alltid vara nere i USA på de där auktionerna, men jag hade så mycket att göra här hemma så jag åkte aldrig ner den gången. Markus var på plats på auktionen och gick runt och tog massa bilder, som jag sedan tittade på och valde ut, berättar Stefan Melander.

Evaluate blev inte lika billig som Nuncios 7 000 dollar, men har redan visat sig vara ett nytt jätteklipp.

– Han var inte speciellt dyr, vi gav någonstans runt 25 000 dollar för honom, berättar Melander.

Du har en riktig näsa för att göra jätteklipp på auktioner?

– Jag tittar inte så mycket på stammar, jag tittar mest på individerna och Evaluate var väldigt fin och hade en väldigt bra exteriör.

”Ser väldigt spännande ut”

Evaluate kom till Sverige i början av 2019, och har i de två starter han gjort på svensk mark glänst, och vunnit mycket bekvämt.

– Han är fantastisk hästen, jag vann ju med honom på en väldigt bra tid och på ett väldigt bra vis i Sverigedebuten, men han var minst lika fin i går i Örebro. Det såg ut som om Örjan Kihlström bara släppte av honom de sista 100 meterna. Det gick i 1.10-fart sista 500 meterna, och ännu fortare sista biten. Nej, det ser spännande ut, väldigt spännande.

Nu siktas Evaluate mot kval till Kungapokalen på Åby.

– Det är en två-tre veckor dit, och det ska bli spännande. Det verkar vara en väldigt fin häst, verkligen fin är han. Markus har gjort ett jättebra jobb med hästen, han var fin redan för Markus i USA och han har heller inte tagit hästen så hårt så det finns utveckling i honom, säger Stefan Melander.

Fyraårige Evaluate har hittills i sin tävlingskarriär sprungit in 2,5 miljoner kronor, och han har vunnit sex av sina 21 starter

Publicerad:

LÄS VIDARE