Hasse Backe

Jag trodde jag skulle vara mer besviken

TV4-profilens häst slutade tvåa i det amerikanska storloppet

Av: 

Christoffer Wickman

Hasse Backe var på plats i USA och bevittnade travfesten
Hasse Backe var på plats i USA och bevittnade travfesten

TRAV

Fotbollstränaren och TV4-profilen Hans Backe, 67, fick på plats i USA se sin delägde Greenshoe sluta tvåa i Hambletonian.

En andraplats som var värd 250 000 dollar.

– Jag är besviken, men inte så mycket som jag trodde att jag skulle vara, säger Hasse Backe en stund efter finalloppet.

Det var stor travfest på Meadowlands i New Jersey i USA sent under lördagskvällen, svensk tid. Hambletonian, världens största travlopp för treåriga hästar och med 500 000 dollar till vinnaren, skulle avgöras.

Hambletonian avgörs med två försöksheat där de fem främst placerade hästarna i respektive försök tar sig vidare till finalen, och försöksloppen och finalen avgörs samma kväll.

Stor favorit i årets Hambletonian var Greenshoe, tränad av svenske komettränaren Marcus Melander, 27, och ägd av kvartetten Hasse Backe, Lasse Granqvist, Anders Ström och Morten Langli. Greenshoe vann sitt försökslopp planenligt, men blev ”bara” tvåa i finalen.

”Han kommer tillbaka”

Trav365 kom i kontakt med Hasse Backe, som tillsammans med övriga delägare var på plats i USA för att se loppet på plats, kort efter finalloppet.

– Jag är besviken, men ändå inte sådär jättemycket, varför vet jag inte. Det kanske beror på att han var lite het hästen både inför försök och final, och i den här jäkla hettan som är här i New Jersey. Det är ju en timme och 15 minuter mellan försöksloppet och finalen och jag vet att det är lika för alla, men vår häst är lite hetsig och svettig och det kanske kostade en del, säger Hasse Backe.

Greenshoe har sedan han satte sina fyra ben på en tävlingsbana för första gången hyllats något enormt. Och efter segern på övertygande vis i försöket trodde nog de flesta på svenskfest i vinnarcirkeln.

– Jag tyckte att han såg klar ut 300 meter från mål, kusken Brian Sears satt ju bara och åkte när han vred ut honom, men det räckte inte hela vägen fram. Han kämpade på bra hästen och han var ju ruggigt bra vid seger i försöket. Man har en chans att vinna Hambletonian med sin häst men jag är inte så jäkla besviken faktiskt, det är klart jag är besviken men jag trodde jag skulle vara mer besviken. Han kommer tillbaka och tävlar hästen.

”Vi trodde på seger”

Greenshoe hade en del trafikproblem inledningsvis av loppet och hamnade till slut i tredje par utvändigt, men när kusken Brian Sears gav honom anfallsorder in mot upploppet gick han snabbt och 200 meter från mål var det nog inte många som inte trodde att Greenshoe skulle koppla segergrepp. Men i en häftig upploppsduell kunde han aldrig ta sig förbi den kanadensiska skrällen Forbidden Trade, som kördes av Bob McClure.

– Vi trodde på seger in mot upploppet och han svarade också bra hästen när Brian petade till honom, men njae, det räckte inte hela vägen, säger Hasse Backe och fortsätter:
– Annars tycker jag överhuvudtaget att Marcus Melanders hästar gick jättebra hela dagen igenom och de är skickliga Melanders, de har gjort allt de kan för att sätta hästen i absolut bästa skick och som sagt, jag är inte så jäkla besviken ändå.

Hur har tävlingsdagen varit för er i ägarkvartetten annars?

– Vi har haft det bra men vi har legat lite lågt, man vet hur det är och rätt vad det är så kommer det en skräll, precis som i år. Man vet heller inte hur hästarna klarar två lopp samma dag, titta på en sådan som Gimpanzee till exempel, han gick ju kanon som trea i finalen kontra försöket. Det är klart det finns en liten besvikelse att vi inte fick vinna Hambletonian med Greenshoe, men det är ingen jättebesvikelse vi känner ändå och som sagt, jag trodde jag skulle vara mer besviken, säger Hasse Backe.

Publisert:

LÄS VIDARE

Marcus Melander: Vi gjorde allt vi kunde

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hasse Backe

New Jersey

Lasse Granqvist

Trav

Hästar

USA