Elitloppet 2019

Svanstedt: ”Ett oväntat men kul samtal....”

”Kung Åke” jagar tredje Elitloppssegern med norska hästen

Av: 

Michael Carlsson

TRAV

Han har vunnit Elitloppet två gånger tidigare – senast med Torvald Palema för tio år sedan.

Nu kan Åke Svanstedt göra det igen när han kommer hem för att köra Looking Superb som har firat stora framgångar i Frankrike.

– Det ska bli jättekul givetvis. Om han kan vinna? Ja, han slog ju både Readly Express och Propulsion i Prix d’Amerique, säger Svanstedt.

”Kung Åke” är inne på sitt sjätte år som tränare i USA efter att han flyttat från Sverige där han var regerande championtränare under många år. Han har firat stora framgångar på andra sidan Atlanten och vunnit de största loppen i den penningstinna unghästcirkusen. Bland annat världens största treåringslopp Hambletonian med Perfect Spirit, men även en rad andra stora lopp. 

Den nya säsongen har dragit igång för en månad sedan och har börjat bra. I helgen årsdebuterade stjärnhästen Six Pack med att vinna direkt i comebacken och han kommer att matchas främst i fyraåringsloppen i sommar på The Meadowlands utanför New York.

”Självklart tackade jag ja”

För några veckor sedan fick Åke Svanstedt ett telefonsamtal från en av delägarna i Looking Superb. Det är den norskägda hästen som har utvecklats kolossalt för sin nye tränare Jean-Michel Bazire som han kom till i Frankrike i vintras. Looking Superb överraskade många genom att bli tvåa i självaste Prix d’Amerique bakom stallkamraten Belina Josselyn. Framgångarna har sedan fortsatt för Looking Superb som har vunnit flera större lopp, bland annat Prix Prix de l'Atlantique på Enghien där han vann överlägset.

– Det var ett oväntat men kul samtal. Han frågade om jag ville köra Looking Superb i Elitloppet. Jag hade förstås koll på hästen eftersom jag sett honom tävla i loppen i Frankrike och gått jättebra där. Självklart tackade jag ja till en sådan styrning. Det är ju en riktig kanonhäst, säger Åke Svanstedt.

– Vi hade faktiskt funderat på att åka hem och gå på Elitloppet ändå i år, även om jag inte hade haft någon häst att köra. I fjol var vi inte på plats men året innan hade jag med Resolve som var trea. Året innan dess var Resolve tvåa efter Nuncio.

”Tiden springer iväg”

Svanstedt har vunnit Elitloppet två gånger tidigare. Först 2004 med Gidde Palema och sedan 2009 med Torvald Palema. Det är alltså tio år sedan senast och nu kan han göra det igen.

– Ja, herregud vad tiden springer iväg. Jag har sett hästen på tv och han ser ju fin ut och det är inte några vanliga lopp han har gått i direkt. Han har ju tävlat mot tuff konkurrens hela tiden och kommer från en bra tränare. Det är givetvis en jätteintressant styrning.

Kan Looking Superb vinna Elitloppet?

– Ja, slog han inte både Readly Express och Propulsion i Prix d'Amerique? Det är klart att han måste ha chans. Hästen har visat fin form på slutet och de säger att han ska vara startsnabb också. 

– Sedan är Readly Express och Propulsion bra så klart och även Double Exposure har sett stark ut. I första hand gäller det att ta sig till final. Sedan brukar det bli lite annorlunda körning i finalen, säger Svanstedt.

Vilka är dina starkaste Elitloppsminnen annars?

– Det är ju så klart när Gidde och Torvald vann. Men även när Zoogin var tvåa och det var första gången jag körde i Elitloppet. Han var bara fem år då och de flesta tyckte att det var tufft att gå ut i Elitloppet som femåring. Men efter det tog han klivet upp och blev ännu bättre. Det var Copiad som vann Elitloppet det året.

Vad tror du är anledningen till att det inte är några hästar från Nordamerika med i Elitloppet i år?

– Dels beror det på att det är en väldigt jobbig resa när det inte är något direktflyg. Hästarna måste även stå i karantän när de kommer tillbaka. Sedan körs det så många stora och penningstarka lopp här borta samtidigt med lika mycket pengar i. 

– Om man ser det i dollar så är det dåligt betalt i och med att kronan inte är värd så mycket. Hade det varit dubbelt så mycket pengar i Elitloppet hade det varit betydligt mer intressant för många att åka. Som det är nu är det inte så jättemycket pengar att köra om utan mer prestige. Det finns lika stora lopp i USA med lika mycket pengar att köra om.

”Vi kommer nog aldrig flytta hem igen”

Svanstedt kommer till Sverige fredag eftermiddag tillsammans med sin fru Sarah och reser tillbaka till USA på måndag eftermiddag. Han har 65 hästar i träning på gården Legend Farm i New Jersey och tävlingssäsongen har precis dragit igång. Under vinterhalvåret tränar han unghästarna i Vero Beach i Florida på gården Palema Trotting.

– Nu har man vilat från löpkörning hela vintern så det är slut på semestern. Det är kul när säsongen drar igång men den är kort och väldigt intensiv om man jämför med i Sverige. De större loppen är säsongsbetonade och vi tävlar från i början av maj till och med in i november. 

– Det ska bli spännande som vanligt att se hur tvååringarna går. Vi har 35 tvååringar och de tränar på bra och det är inte så många som har fallit ifrån. Under vintern som var så turades jag och Sarah om att vara nere i Florida och uppe i New Jersey, eftersom barnen gick i skolan i New Jersey. Det var tyst och lugnt i två, tre dagar men sedan saknade man dem när man var själv. Så till nästa vinter blir det att hela familjen bor i Florida. Det är skönt att vara i solen eftersom vintrarna i New Jersey är ungefär detsamma som i Västergötland med snö och kyla.

Det har gått rykten om att du ska flytta hem till Sverige. Finns det någon sanning i dem?

– Nej, vi blir kvar här om inget oförutsett händer. Vi trivs så pass bra och det blir nog så att vi aldrig kommer att flytta hem igen. Vi sa först när vi kom hit att vi skulle ge det några år till Erik började skolan. Men den tiden gick fort och då hade vi precis börjat känna oss hemmastadda och kommit in i det på riktigt så då var det bara att fortsätta. Erik är åtta år nu och går i klass två. Min andra son Jonas är sex år, säger Åke Svanstedt, som även har sönerna Anders och Rickard i Sverige som båda är tränare på Bjertorp.

Publisert:

LÄS VIDARE

Missa ingenting: Här är allt inför Elitloppet

Prenumerera på nyhetsbrevet Travkollen

Allt om det hetaste i travets värld – varje fredag!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Elitloppet 2019

Elitloppet

Åke Svanstedt

Trav

USA